(prof. dr. R.P. Meijer en dr. J.W. de Vries waren verhinderd).
In haar toespraak schetste de minister de verdiensten van de heer Thomassen voor de buitenlandse neerlandistiek. In haar waardering voor het werk van de IVN betrok zij ook prof. Thys.
De heer Thomassen dankte de minister voor haar vriendelijke woorden en verzocht haar zijn dank over te brengen aan Z.M. de Koning die hem deze onderscheiding had willen toekennen. Het had hem goed gedaan dat de minister ook prof. Thys uitdrukkelijk had genoemd. Zonder zijn ‘vriend Walter Thys’ had hij het werk voor Werkcommissie en IVN niet kunnen doen.
Hierna was er voor de aanwezigen gelegenheid de nieuwe ridder en zijn vrouw geluk te wensen en onder het genot van een drankje nog wat na te praten. In kleiner kring werd de nabeschouwing nog tot acht uur voortgezet in een Brussels restaurant.
(hm)
Jos Wilmots krijgt prijs ‘voor Vlaanderen’ vernamen wij uit De Standaard van 8 februari 1977. Deze prijs wordt sinds 1969 door de Vlaamse Toeristenbond jaarlijks ter beschikking gesteld van een landgenoot of buitenlander die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de bekendmaking en verspreiding van de Nederlandse taal en cultuur in het buitenland. Er waren in 1976 twaalf inzendingen uit acht landen en twee werelddelen. Bij de inzenders die met name worden genoemd in De Standaard is voor ons nog een bekende naam: mw. Paula Kim-Koeck, docente Nederlands in Seoul, Korea.
De jury, onder voorzitterschap van Jozef van Overstraeten, wees op het belang van drs. Wilmots voor de ontwikkeling van een eigen methodiek voor het onderricht van het Nederlands.
Op het moment dat deze regels geschreven worden, zit de heer Wilmots nog niet in het bestuur van de IVN. Als dat wel het geval was zou hij waarschijnlijk zeggen: ‘laat dit stukje maar weg’. De prijs ‘voor Vlaanderen’ mag dan niet te vergelijken zijn met de Kroonorde van België, de redactie van NEM-28 vindt de toekenning van deze prijs aan onze nieuwe secretaris toch zeker een gelukwens waard.
(hm)
Wie en Wat in de neerlandistiek in België en Nederland, 4e uitgave is in november 1976 verschenen. De inhoud is uitgebreid met een aantal instituten die in de vorige uitgaven niet voorkwamen. Het formaat is aangepast aan dat van de Docentenlijst. Aan buitenlandse docenten en binnenlandse instituten is een exemplaar van Wie en Wat-4 gestuurd. Voor andere belangstellenden is nog een klein aantal beschikbaar, aan te vragen bij het secretariaat van de IVN, p/a Molenstraat