Zomercursussen
Zomercursus voor Nederlandse Taal en Cultuur, Nijmegen. Aan deze cursus, dit jaar gehouden van 19 juli tot 7 augustus, namen 104 personen deel. Wat de nationaliteiten betreft vormden de Belgen het grootste contingent (29); bijna allen kwamen natuurlijk uit Brussel of Wallonië, maar er waren ook een Antwerpenaar en een inwoner van Heverlee bij, die wel allebei een Franse naam hadden. Hierna kwamen de Duitsers (20) en de Fransen (18), gevolgd door de Engelsen en de Amerikanen (beide 7). Er waren 5 Italianen, 4 Luxemburgers, 3 Portugezen, 2 Tsjechen en 2 Zwitsers. Zeven nationaliteiten waren door één persoon vertegenwoordigd, nl. de Egyptische, Finse, Indiase, Indonesische, Noorse, Spaanse en Zweedse.
Onder de beroepen vonden we ‘student(e)’ verreweg het meest vermeld, verder waren er wat leraren (zelfs een hoogleraar) en secretaresses, maar bv. ook een handelsingenieur en een tuinbouwconsulent.
Over de inhoud van de cursus zullen we niet uitweiden, de Nijmeegse zomercursus is langzamerhand een begrip geworden en we besteden de plaatsruimte liever aan enkele berichten over nieuwe of minder bekende activiteiten op dit gebied. (Zie ook onder de rubriek Nagekomen berichten).
Zomercursus Nederlands te Hasselt. Het Postuniversitair Centrum Limburg (Wetenschappelijk Onderwijs Limburg), Elfde Liniestraat 24, B-3500 Hasselt, België, is tijdens de voorbije zomervakantie gestart met een ‘Zomercursus Nederlands’, vooral bestemd voor deelnemers uit de Duitse Bondsrepubliek, de Duitse Democratische Republiek, Groot-Brittannië, de Skandinavische landen, Oostenrijk en Zwitserland. De cursus had plaats van 16 tot 27 augustus 1971 en stond onder de leiding van onze oud-collega's drs. A. Wethlij, voormalig lector aan de Universiteiten van Göteborg en Lund, en drs. J. Wilmots, voormalig lector aan de Universiteit te Frankfort, thans allebei lector aan de Economische Hogeschool Limburg.
De cursus omvatte in de voormiddag ‘taalonderwijs gegeven in de vorm van gesprekken en discussies, onder meer aan de hand van korte voordrachten over allerlei aspekten van het maatschappelijk leven en aan de hand van te lezen krantenartikels en dergelijke’. De namiddag werd besteed aan wandelingen, sportbeoefening, of lectuur en zelfstudie. Verder stonden er op het programma enkele excursies en bezoeken (aan Bokrijk en Maastricht).
De plannen voor deze zomercursus dateren al van 1967 (zie N.e.M.-10, blz. 22) en kunnen worden gezien als tegemoetkomend aan de