Allerhande
Bürgerinitiative Hochschule Niederrhein. We ontvingen een publikatie die zich aandient als een ‘Plädoyer für eine Utopie’, een titel die we wel als een mengeling van idealisme en realisme zullen moeten opvatten. De utopie is in dit geval: de stichting van een instelling voor hoger onderwijs in Kleve, vlak over de Nederlands-Duitse grens bij Nijmegen.
Deze hogeschool zou zich voor zijn studentenrecrutering moeten richten op Duitsland èn Nederland en zo de Europese integratie moeten bevorderen. Hoewel het hier om een zaak gaat die met de nederlandistiek slechts zijdeling te maken heeft, wilden we niet nalaten de aandacht van onze lezers op dit ‘Heft 1’ (er komen er dus nog meer) te vestigen.
Belangstellenden kunnen deze publikatie aanvragen bij de ‘Förderkreis für die Errichtung einer Hochschule am Niederrhein’, 419 Kleve, Nassauer Allee 83, Duitse Bondsrepubliek.
Afscheid prof. dr. H.J. Prakke. Op 30 november 1970 nam prof. dr. H.J. Prakke afscheid als directeur van het uitgeversbedrijf Koninklijke Van Gorcum & Comp. in Assen. Omdat Van Gorcum onze uitgever is èn omdat de heer Prakke een Nederlander, zij het geen nederlandist extra muros geweest is (hij doceerde ‘Publizistik’ aan de universiteit van Münster), lijkt ons een vermelding in N.e.M. op haar plaats.
Bij gelegenheid van zijn afscheid is prof. Prakke een gedenkboek aangeboden, getiteld: Homo res sacra homini (193 pag., geb. f 18, -), een liber amicorum waarin vrienden van de jubilaris over de meest verschillende onderwerpen schrijven. Om er enkele te noemen die het dichtst bij ons vakgebied liggen: ‘Bentheim und seine Deutsch-Niederländischen Beziehungen’ (door Stadt-direktor Ir. Gerhard Gosejacob), ‘Stad en hogeschool in het negentiende-eeuwse Groningen’ (door drs. B. Ubink), ‘Nederlands-Duitse betrekkingen in het ressort van het Duitse Consulaat te Enschede in 1968’ (door dr. E.S. Simon).
Aan het ‘Ten Geleide’ van dit boek ontlenen we over de persoon Prakke: ‘Vijfenveertig jaar heeft hij aan het hoofd gestaan van een onderneming die uitgroeide van een lokale firma tot een internationaal bekend uitgevers- en drukkershuis. Toch doet men prof. Prakke tekort, als hij uitsluitend afgebeeld wordt als uitgever/drukker/manager. Dit is slechts één facet van zijn wezen. Dr. Prakke kenmerkt zich immers nog door tal van andere eigenschappen, zoals: Drenthe-kenner bij uitstek, geleerde, auteur, cultureel ambassadeur. Hij is all-round geïnteresseerd’.