Julien Kuypers overleden
Op 16 november 1967 overleed te Brussel op vijfenzeventig- jarige leeftijd Ere-Gevolmachtigd Minister Julien Kuypers. Nadat hij gedurende jaren secretaris-generaal van het Belgische Ministerie van Openbaar Onderwijs was geweest, werd hij als gevolmachtigd minister belast met de zorg voor de verspreiding van de Nederlandse cultuur in het buitenland. Van 1960 tot 1966 presideerde hij de Raad van Beheer van de Belgische Radio en Televisie. Ook was hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde.
Zijn naam dient hier met ere te worden vermeld, omdat hij een van de eersten, zoniet de eerste was in de Nederlanden, die de inventaris opstelde van onze culturele en wetenschappelijke vertegenwoordiging in het buitenland, meer bepaald in de vorm van Nederlandse leerstoelen en lectoraten aan buitenlandse universiteiten. Het is dan ook de moeite waard om in het licht van de evolutie die zich in de voorbije twintig jaar heeft voltrokken zijn opstel van 1949 over ‘Onze cultuur in den vreemde’ (‘Nieuw Vlaams Tijdschrift’, 3e jrg., mei 1949, blz. 1190-1197) te herlezen.
Meer dan enig ander onderwerp uit onze taal en letteren had de buitenlandse nederlandistiek zijn belangstelling. Geen Conferentie der Nederlandse Letteren, geen Nederlands congres, geen letterkundig jubileum of Julien Kuypers wees op de uitzonderlijke taak van de buitenlandse leerstoelen en lectoraten in de nederlandistiek bij het bekendmaken van de rijkdom van onze cultuur buiten onze grenzen. In de herinnering die hij bij ons nalaat overheerst dan ook de erkentelijkheid.
Toen Julien Kuypers op 14 augustus 1967 75 jaar was geworden, schreef Oud-Minister Prof. Dr. H. Fayat voor ‘Ons Erfdeel’ een hulde-artikel dat helaas een ‘In Memoriam’ is geworden (O.E., XI, 2, blz. 152-153) en dat aldus sloot: ‘Julien Kuypers zal in de geschiedenis een ereplaats bekleden als een der bouwmeesters van het Nederlandse kulturele gemenebest’.