Wie voor een abonnement in aanmerking wenst te komen, kan hiervoor een beroep doen op de Werkcommissie ofwel zich rechtstreeks wenden tot de heer Mr. P. Berckx, Adviseur-Dienstchef, Directie der Internationale Culturele Betrekkingen, Ministerie van Cultuur, Kortenberglaan 158, 8ste verd., Brussel 4, België.
Wij wijzen hier ook op de gestencilde publikatie van een leerlinge van Dr. J. de Rooy Ingrid Wikén ‘Het leren van Nederlands door Zweedstaligen in het talenlaboratorium’ (25 blz. + appendices I: 1-XIV en II: blz. I-V + bibliografie). Zie ook rubriek XI.
De Eeuw van Rubens. Het driemaandelijks ‘Belgisch Bulletin van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten’ verschijnt in 1967 uitzonderlijk in één enkel deel van 250 bladzijden, dat geheel gewijd is aan ‘De Eeuw van Rubens’ en bijdragen bevat in het Engels, Frans, Italiaans en Nederlands.
Jaargang 1967 van het Bulletin kan voor de prijs van 200 Bfr. worden besteld bij: Patrimonium van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Museumstraat 9, Brussel 1, België (P.C.-rekening 49.552).
Tentoonstellingen in de Albert-I-Bibliotheek te Brussel. Wij vestigen de aandacht van onze collega's op twee belangrijke tentoonstellingen gehouden in de Koninklijke Bibliotheek, Keizerslaan 2, Brussel 1:
1e. | Van 9 september tot 12 november 1967: ‘De Librije van Bourgondië’, georganiseerd ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Filips de Goede, Hertog van Bourgondië. De tentoonstelling had tot doel de ongemeen rijke pracht van de miniatuur en van de bladversiering te tonen en tevens een beeld op te hangen van het ontwikkelingspeil van de middeleeuwen. Niet minder dan 175 handschriften werden getoond uit de beroemde Librije van Bourgondië, die als een van de voornaamste particuliere verzamelingen van de 15e eeuw kan worden beschouwd. Al de tentoongestelde handschriften behoren toe aan de Koninklijke Bibliotheek van België, die van de 350 nog bestaande manuscripten er 247 bezit. De tentoonstelling was elke dag open van 10 tot 18 uur. De toegang was gratis. Catalogus 200 Bfr. |
2e. | Van 13 september tot 5 november 1967: ‘Honderdtwintig tekeningen van Vlaamse en Hollandse Meesters van de 15de tot de 18de eeuw’ (werk van Pieter Breugel de Oude, Cornelis Massys, Gilles van Coninxloo, de Fluwelen Breugel, Rembrandt, Adriaen van Ostade, Jan van Goyen e.a. Catalogus: 100 Bfr. |
Van het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch ontvingen wij een kostbare, zeer rijk geïllustreerde catalogus in twee delen van de Jheronimus Bosch tentoonstelling die aldaar van 17 september tot 18 november gehouden werd. Naar de dagbladen melden overtreft het aantal bezoekers dat van alle tot nu toe in Nederland gehouden exposities. Om deze reden schijnt zij tot eind november te zullen worden verlengd. De catalogus is te bestellen bij de Fa. Mosmans, boekhandel, Mastel 27, 's-Hertogenbosch.
Zomercursus voor Nederlandse Taal en Cultuur. Hoewel het maximum-aantal deelnemers aan bovenvermelde eerste Nederlandstalige cursus, die 3-23 augustus te Nijmegen gehouden werd, betreft bedroeg, waren het er in werkelijkheid 108. Deze waren wat hun staatsburgerschap als volgt verdeeld: 54 Belgen, 17 Duitsers, 11 Luxemburgers, 10 Fransen, 6 Italianen, 2 Russen, voorts elk 1 deelnemer uit Denemarken, Engeland, India, Portugal, Oostenrijk, Spanje, Tsjechoslowakije, Zwitserland. Van beroep waren er: 66 studenten, 9 leraren, 3 docenten aan een universiteit (Moskou/Praag), 15 ambtenaren, 2 economen, 6 vertalers, 3 diplomaten, 1 jurist, 1 ingenieur, 1 pedagogisch adviseur, 1 vertegenwoordiger.
Naar sexe onderscheiden 48 dames en 60 heren.