Lezingen en bijeenkomsten
Uitreiking van de Martinus Nijhoffprijs voor Vertalingen 1966. Op 10.2.'66 vond de uitreiking van deze door het Prins Bernhard Fonds ingestelde prijs in de Raadzaal van de Gemeente 's-Gravenhage plaats, die - behalve aan Dr. J. Hemelrijk Jr voor zijn Plautus vertalingen - aan de bekende vertaler van moderne Nederlandse literatuur in het Engels James Brockway werd toegekend; de Heer Brockway reageerde in een geestig en boeiend dankwoord op zijn bekroning. Gaarne hadden wij het verslag van deze prijsuitreiking aan de collega's toegezonden. Doch het bleek helaas uitverkocht. Dr. Jalink woonde deze feestelijke samenkomst bij en trof tijdens de receptie na afloop o.a. onze collega's Mej. Drs. G. de Vries en Peter K. King M.A.
29e Nederlandse Filologencongres. Op dit congres dat 13 t/m 15.4.1966 te Amsterdam gehouden werd, troffen Dr. en Mevrouw Jalink de volgende buitenlandse docenten: Prof. Dr. P.J.H. Vermeeren met zijn gehele staf, Mej. Drs. G. de Vries, Dr. J. de Rooy en Prof. Dr. J. Smit. De laatste hield een zeer doorwrochte en boeiende lezing over Huygens' ‘Zedeprinten’.
Tweede Eeuwfeest van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Van 18 tot 21 mei 1966 vierde de Leidse Maatschappij haar 200-jarig bestaan. Het uitgebreide programma omvatte op de eerste dag van het julileum o.a. de onthulling van een gedenksteen voor de oprichter van de Maatschappij, Frans van Lelyveld, een ontvangst ten stadhuize door Burgemeester en Wethouders en de opening van een zeer belangwekkende tentoonstelling van historische handschriften, uitgaven enz. uit het bezit van de Maatschappij in de Lakenhal.
De herdenkingszitting op de tweede feestdag in de Stadsgehoorzaal vormde wel het hoogtepunt van de festiviteiten. Tijdens deze zitting werd door de voorzitter Prof. Dr. K. Heeroma de prachtuitgave van het door hem en de musicoloog C.W.H. Lindenburg bewerkte ‘Het Gruuthuse Handschrift’ aan H.M. de Koningin aangeboden. Van deze uitgave werd later ook een exemplaar aan Koning Boudewijn geschonken.
Voorzitter en secretaris mochten elk een deel van de feestelijkheden bijwonen en troffen er van de collega's o.a. Mej. Hübner, Prof. Vermeeren en Dr. Delfos.
Vierde Friese Filologencongres. Van 31.8. tot 2.9.1966 werd genoemd congres te Franeker, Bolsward en Leeuwarden gehouden.
16e Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren. Deze werd op 7 en 8 oktober 1966 te Rotterdam gehouden. In de sectie Bibliotheekwezen woonde Prof. Thys haar bij. Het verslag hiervan wordt t.z.t. in ‘Gedeeld Domein’ afgedrukt dat, naar wij van het Ministerie van O. en W. vernamen, aan alle docenten in de nederlandistiek in het buitenland wordt toegezonden. In verband hiermee delen wij het volgende mede:
Brochure betreffende het Vocabularium Bibliothecarii. Genoemd Vocabularium, dat in Den Haag wordt samengesteld, nadert zijn voltooiing. Ter informatie hierover wordt door de Centrale Vereniging voor Openbare Bibliotheken, Bezuidenhout 239, Den Haag, een brochure voorbereid die op ons verzoek aan alle collega's in het buitenland zal worden toegestuurd. Zij zal omstreeks februari verschijnen.
Conferentie van docenten in de Nederlandistiek aan Universiteiten en Hogescholen in het Duitse taalgebied. Het tot stand komen van deze conferentie was een mooi voorbeeld van Nederlands-Vlaamse culturele integratie. Zij was n.l. bijeengeroepen door de Chef van de Afdeling Pers- en Culturele Zaken van de Nederlandse Ambassade Drs. E.J. Korthals Altes en de Belgische Cultuurattaché Dr. A. de Buck en vond dan ook de eerste dag in de Nederlandse Ambassade te Bonn en de tweede in het ‘Belgisch Huis’ te Keulen plaats. De 38 gasten waaronder nemens de Werkcommissie Prof. Thys en Dr. Jalink, die t.d. in uitstekende hotels, t.d. in het ‘Belgisch Huis’ waren onder-