Ophanden uitgaven van de Werkcommissie
Met het Verslag van het Tweede Colloquium is er, zoals reeds vroeger vermeld, zeer tot onze spijt veel uitstel geweest. De tekst heeft thans echter alle revisies doorlopen en het boek is bezig gedrukt te worden. Het zal begin december verzonden kunnen worden.
De naam Liber Memorialis was slechts een voorlopige werknaam: een vlag die eigenlijk de lading niet dekte. De uitgave zal voortaan De Nederlandistiek in het Buitenland heten, waaraan een nadere precisering als ondertitel zal werden toegevoegd. Zij zal in het voorjaar van 1967 kunnen verschijnen.
Daar de stijgende drukkosten de aangevraagde subsidies steeds weer overtreffen, zullen wij genoodzaakt zijn aan degenen die het boek willen bestellen en aan docenten voor aangevraagde tweede exemplaren (zij ontvangen n.l. één exemplaar gratis) de kostprijs te berekenen. Deze zal voor het Colloquiumverslag ca. f 5,--, voor ‘De Nederlandistiek in het Buitenland’ ca. f 10,--, bedragen.
Of de Bibliografieën van de buitenlandse Docenten in de Nederlandistiek in de laatstgenoemde uitgave zal worden geïncorporeerd, is nog steeds geen uitgemaakte zaak.
De financiering van dit belangrijke werkje verschaft de Werkcommissie enige moeilijkheden. Mocht genoemd doel niet kunnen worden bereikt, dan zal het in ieder geval als een bijlage in hetzelfde formaat als de voornoemde uitgave, doch wat later moeten verschijnen.
In verband hiermee blijft de mogelijkheid tot inzending van bibliografieën voor docenten en oud-docenten voorlopig nog open. Aan de Zuidafrikaanse collega's verzoeken wij hun publikaties te vermelden die op de nederlandistiek betrekking hebben, of er althans mee in verband staan.
Verzoeke hierbij titels van boeken en tijdschriften te onderstrepen (die worden dan cursief gedrukt) en die van artikelen tussen aanhalingstekens te plaatsen.
Brochure Heeroma - Thys. De teksten voor deze korte brochure (zie N.E.M.-6) zijn thans vastgesteld en zullen, na in het voorjaar in vier wereldtalen in het bulletin van de NUFFIC te zijn verschenen, aan de directeuren van een groot aantal germanistische instituten in vele landen worden toegezonden.
De collega's aan wie wij gevraagd hebben om de adressen van de germanistische instituten in hun land van werkzaamheid en die ons deze nog niet hebben toegezonden verzoeken wij nogmaals ons deze spoedig te willen doen toekomen.
Docentenlijst nr. 8, gedateerd 1.11.1966 bevat, vergeleken bij nr. 7, verschenen op 1.11.1965, heel wat nieuwe namen van docenten en universiteiten. Volgens een telling op 20.10.1966 is het aantal docenten nu gestegen tot 185, waarvan 45 Nederlanders, 14 Belgen, 77 Zuidafrikaanders en 49 andere buitenlanders. Het aantal universiteiten met Nederlands onderwijs bedraagt in Europa: 61, in Zuid-Afrika: 16, in andere werelddelen: 20. Het aantal docenten in Europa: 81, in Zuid-Afrika: 78, in andere buiten-Europese landen: 26.