Bijzondere prestaties van onze docenten
Prof. Brachin in Zuid-Afrika. Naar wij vernemen maakt Prof. Dr. P. Brachin, hoogleraar in de nederlandistiek aan de Universiteit van Parijs, op uitnodiging van het Ministerie van Onderwijs van Zuid-Afrika van 26.2. tot 28.4 een voordrachtsreis door dit land. Het verwondert ons niet ons medecommissielid tot deze reis uitgenodigd te zien, daar hij blijkens publicaties als ‘Un cas singulier: l'Afrikaans’ Et. Germ., 1952, pp 25-36; en ‘La langue des Boers, fille émancipée...’ Vie et Language, 1954, pp 403-406; zich reeds vroeg met het Zuid-Afrikaans heeft bezig gehouden.
Nederlandse bloemlezing van de hand van Prof. Brachin. Eerstdaags zal het eerste deel van een ‘Anthologie de la Prose neerlandaise de Belgique (1893-1940)’ verschijnen van de hand van Prof. Pierre Brachin. Het is een tweetalige uitgave van Aubier (Editions Montaigne) te Parijs (voor België: Asedi, Steenweg op Charleroi 102, Brussel 6). Prijs: ingenaaid 165 Bfr., gebonden 210 Bfr. Een tweede deel is in voorbereiding. Prof. Brachin werkt ook aan een ‘Anthologie de la Poésie néerlandaise de Belgique’ en aan een ‘Anthologie de la Littérature néerlandaise des Pays-Bas’; zij zullen worden gepubliceerd door dezelfde uitgever, eveneens in de reeks ‘Collection Bilingue des Classiques Etrangers’ (De Standaard).
Radiouitzending over de Nederlandse taal en literatuur in Kopenhagen. Mej. Drs. Geerte de Vries deelt ons mee dat zij met medewerking van Prof. L.L. Hammerich verleden jaar een radiouitzending over de taal en moderne lyriek van Zuid- en Noord-Nederland verzorgde getiteld: ‘1½ land, 1 taal’. De reacties op deze uitzending waren zo gun stig, dat begin januari 1966 een heruitzending plaats vond.
Voorts is Mej. de Vries, die tot nu toe telkens voer een periode van drie jaar werd aangesteld, thans door de Universiteit van Kopenhagen voor vast benoemd. Dit betekent evenwel niet dat dit ook met eventuele opvolgers automatisch het geval zal zijn.
Nederlandse bibliografie in het Yearbook of Comparative & General Literature. Sedert hij in 1964 werd aangesteld tot lid van het Bibliographical Committee van het ‘Yearbook of Comparative & General Literature’ (Indiana University), verzorgt Prof. Thys daarin de bibliografie van wat er in het afgelopen jaar in de Nederlanden of met betrekking tot de Nederlanden op het gebied van het comparatisme, de algemene literatuur, de literaire theorie en de literaire kritiek is verschenen. Langs deze weg doet hij een beroep op zijn collega's-nederlandisten in het buitenland hem bij deze taak bij te staan door hem telkens wanneer zij eigen werk laten verschijnen of op de hoogte zijn van publicaties van anderen op een van de gebieden als hiervoren aangeduid, daarvan de volledige bibliografische gegevens mee te delen. Wat afzonderlijk in boekvorm ofwel in de grote vaktijdschriften verschijnt, is vrij gemakkelijk te achterhalen. Moeilijker evenwel gaat die met bijdragen verschenen in hulde-albums, jaarboeken, reeksen uitgegeven door een faculteit, tijdschriften van een universiteit, verslagen van academies, handelingen van congressen en derg. Voor opgave (telkens uiterlijk op 1 maart) houdt Prof. Thys zich aanbevolen aan het adres van het Seminarie voor Vergelijkend Literatuuronderzoek der Rijksuniversiteit te Gent, Faculteit der Letteren en Wijsbegeerte, Blandijnberg 2, Gent, en hij dankt reeds bij voorbaat voor elke vorm van medewerking.
Excursies van Prof. Thys met zijn studenten. Op 2 februari jl. bezocht Prof. Dr. W. Thys van de Universiteit te Rijsel met zijn studenten in het Museum voor Schone Kunsten te Rijsel de tentoonstelling ‘Rogier van der Weyden - Roger de le Pasture’ die daar op dat ogenblik gehouden werd. Het merkwaardige van deze tentoonstelling, die in België werd samengesteld en voor de eerste maal werd getoond in Doornik, de geboortestad van de schilder, in 1964, ter gelegenheid van de vijfhonderdste verjaardag van zijn overlijden, is wel dat zij uitsluitend uit wit-zwarte fotografische reproducties bestaat die evenwel op dezelfde grootte als de originele kunstwerken werden vervaardigd. Ze is als een didactische tentoonstelling voor de studerende jeugd in België bedoeld en daarom ook overvloedig van keurig uitgevoerde begeleidende teksten in het Nederlands en het Frans voorzien. Er horen ook projectieschermen bij waarop doorlopend lichtbeelden verschijnen die het werk van de meester in kleur