Actualiteiten
Op 16 december 1961 werd te Brussel, in het Paleis voor Congressen, het Colloquium ‘Vlamingen over de Wereld’ gehouden, waarop de voorzitter van de Werkcommissie aanwezig was. In de Culturele Sectie werd o.m. de volgende resolutie aangenomen: ‘De vergadering... wijst op het grote belang van het Nederlands universitaire onderwijs in het buitenland, brengt hulde aan de professoren en docenten die zich hiervoor bijzonder verdienstelijk maken en wenst dat van overheidswege het nodige zou gedaan worden om deze vorm van Nederlandse cultuuruitstraling onder de beste voorwaarden in stand te houden en uit te breiden.’
Op het Colloquium ‘Vlamingen over de Wereld’ werd de feestrede gehouden door Z. Exc. J. Kuypers, gevolmachtigd minister voor de buitenlandse culturele betrekkingen. Uit de tekst van deze rede lichten wij de volgende passage: ‘Tenslotte, maar niet in het minst, dringt het Nederlandse geestesleven door langs de tientallen Nederlandse lectoraten aan vreemde universiteiten. Ook hier roert entwat sinds enige maanden geleden een colloquium werd belegd tussen de hoogleraren, docenten en lectoren Nederlands aan de universiteiten over de gehele wereld’ (zie voor de integrale tekst van de rede en het volledig verslag van het Colloquium: ‘Kultuurraad voor Vlaanderen. Tweede Jaarboek 1961’).
+++
Uit het hoofdartikel van M. Ruys, ‘Prestige van het Nederlands’, in De Standaard van 4 mei 1962:
... ‘Deze krachtige kultuurpropaganda die vanuit Parijs gevoed wordt, doet de vraag rijzen waar wij zelf staan met de voorlichting over en de verdediging van onze Nederlandse taal? In september 1961 had in Den Haag een eerste colloquium plaats van hoogleraren in de neerlandistiek die aan buitenlandse universiteiten doceren. Er waren vertegenwoordigers van 16 universiteiten uit 7 landen. Er werden behartigenswaardige woorden gesproken. En er werd vooral betreurd dat van officiële Nederlandse (en Belgische) zijde nog te weinig gedaan wordt voor de verspreiding van de kennis van het Nederlands in West-Europa... Op het colloquium van Den Haag werd gepleit voor een Stichting voor de verspreiding van het Nederlands in het buitenland, waarvan een figuur als prins Bernhard beschermheer zou zijn. Het initiatief lijkt ons voortreffelijk, maar het zou dan best een Nederlands-Belgische Stichting dienen te zijn. De Stichting voor internationale samenwerking der Nederlandse universiteiten en hogescholen (NUFFIC) heeft een zeer verdienstelijke werking, maar beweegt zich uiteraard op een akademisch vlak; er dient ook iets gedaan te worden op het vlak van de publieke opinie. Zowel in het eigen land als in het buitenland. Want men vergete het niet: in Vlaanderen is het beste wapen tegen het franskiljonisme nog steeds de verhoging van het prestige der Nederlandse taal en kultuur.
+++
In ‘Etudes Germaniques’ XVII (1962), no. 3 (Juillet-Septembre) publiceerde de voorzitter van de Werkcommissie een verslag over ‘Le premier Colloque des professeurs et lecteurs de néerlandais aux universités étrangères’.
+++
Aan Dr. Ernst van Heerden die Nederlands doceert aan de Universiteit van die Witwatersrand te Johannesburg werd door de Suid-Afrikaanse Academie de Herzogprijs voor poëzie toegekend.
+++
(Vervolg op blz. 5)