Neerlandia/Nederlands van Nu. Jaargang 114
(2010)– [tijdschrift] Neerlandia– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 27]
| |
Een Europese ambassade is gefaseerd haalbaarNederlandse ambassades in het buitenland worden steeds vaker ontworpen door bekende architecten, zoals Rem Koolhaas (Berlijn) en Bjarne Mastenbroek (Addis Abeba). Voor het interieur wordt ook in toenemende mate design van Nederlandse productontwerpers opgenomen. De ambassades worden hierdoor visitekaartjes voor de eigentijdse kwaliteit en vooruitstrevendheid van de Nederlandse creatieve cultuur. Wat verandert er als we het idee van één ambassade per land loslaten en gaan fantaseren over Europese huizen voor culturele en economische samenwerking?
Studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag gaan op vraag van Stichting Design Den Haag de komende tijd werken aan dit project.
Ook vond een debatavond plaats over het idee van Europese ambassadeverzamelgebouwen met vertegenwoordigers van de overheid en ontwerpers. Er werd stevig gediscussieerd over hoe zo'n Europees ambassadegebouw eruit zou moeten zien. De mensen die in een ambassade werken en een land vertegenwoordigen, zijn uiteindelijk belangrijker dan het gebouw zelf. Maar een interessant gebouw kan wel als handig gereedschap werken omdat het bezoekers trekt.
De kernvraag was: moet een Europees ambassadegebouw buiten Europa één Europese identiteit uitstralen? En wat is dan die Europese identiteit? Het definiëren van de Nederlandse identiteit is al moeilijk.
De aanwezigen waren het erover eens dat een Europese ambassade denkbaar is en gefaseerd ook haalbaar. Zoals de Scandinavische landen nu verenigd zijn in één ambassade in Berlijn, kan er begonnen worden met één gebouw voor gelijkgestemde landen. Op den duur is zo'n verzamelgebouw wenselijk, zeker buiten Europa.
Eerder had Design Den Haag wereldwijd ontwerpers uitgenodigd om een nieuw symbool voor Europa te ontwerpen. Niet met het doel om het huidige symbool uit 1955 (twaalf gele sterren op een blauwe achtergrond) te vervangen, maar wel om creatieven hun visie te laten geven op de identiteit van Europa. Hoe kun je die Europese identiteit verbeelden? Door middel van eenheid of diversiteit? Er kwamen meer dan 1400 ontwerpen binnen uit 63 landen, waaruit twaalf symbolen werden geselecteerd die werden tentoongesteld in Den Haag, o.a. bij De Europalezing door Herman van Rompuy.
Op 29 januari 2011 zijn ze opnieuw te bezichtigen bij de nieuwjaarsreceptie van het ANV in het provinciehuis in Antwerpen. Nelly Maes houdt dan een lezing over de samenwerking van Nederlandstalige Europarlementariërs. (JB) | |
Benelux dood en begraven?In Nieuw Klimaat (nr. 335) stelt het Verbond Vlaams Overheidspersoneel voor dat de Benelux-instellingen aandringen op het juridisch wegwerken van de grenzen tussen de staten. Aanleiding hiervoor is de door de NMBS ingevoerde lokettaks bij aankoop van een internationaal treinbiljet. De prijs die binnen de Benelux wordt betaald voor internationaal reizigersverkeer ligt ondraaglijk hoog omdat het om korte trajecten gaat, zoals een trip van Antwerpen naar Rotterdam. Het VVO gaat nog een stapje verder en pleit ook voor eenzelfde maatregel voor de telefoontarieven: één enkel tarief voor het hele, maar toch kleine grondgebied. Inmiddels is het 65 jaar geleden dat het verdrag tot verwezenlijking van een economisch-monetaire unie tussen de drie staten werd gesloten. Het VVO meent dat de Belgische Franstaligen de uitvoering ervan steeds hebben gesaboteerd. (JB) |
|