Opdracht voor het Vlaamse middenveld
Op een symposium over publieksdiplomatie, georganiseerd door de Beweging Vlaanderen-Europa, pleitte Ellen Huigh voor een institutionalisering naar het voorbeeld van Québec. David Criekemans opteerde voor een Vlaamse publieksdiplomatie met netwerkmodel: ‘Een dergelijke manier van aanpakken onderlijnt dat de publieke overheid, het bedrijfsleven, maar ook het Vlaamse middenveld stakeholders zijn. Een samenwerking tussen deze verschillende actoren rond gemeenschappelijke belangen kan tot een kruisbestuiving leiden.’
De boodschap is dat elke Vlaming het imago (externe identiteit) van Vlaanderen uit moet dragen. Daarvoor moet je overtuigd zijn van je eigen interne identiteit. Dat blijft dé opdracht voor het Vlaamse middenveld én de Vlaamse overheid. Het buitenlands beleid moet zoals in tal van landen de nationale identiteit vormgeven, als essentieel onderdeel van een algehele (nog op te stellen) visie en strategie in verband met publieksdiplomatie. ‘Er is een groot gebrek aan kennis over de positie van Vlaanderen. Maar als Vlamingen in de verdediging gaan, doen ze dat te krampachtig en te weinig gecoördineerd’, getuigde Vlaams vertegenwoordiger Axel Buyse tijdens het debat. Het Vlaamse middenveld zou zijn leden een meer internationale mentaliteit kunnen bijbrengen. Het kan gebruikmaken van verschillende publieksdiplomatieke initiatieven die Vlaanderen al ontplooit, zoals de Engelstalige krant Flanders Today, vertalingen van persartikelen, welkomstpakketten, brochures, de campagne Vlaanderen Feest! en de initiatieven van Vlamingen in de Wereld. Het zou evenementen kunnen organiseren om Vlaanderen en de Vlaamse identiteit te promoten of prominent aanwezig te zijn op internationale beurzen.
We kunnen veel leren van netwerken van andere regio's. Wallonië profiteert van de internationale hefboom van de francofonie. Waarom zouden wij niet opnieuw werk maken van een Top van de Nederlandstalige Landen, als vervolg op het initiatief van het Vlaams Parlement, vele jaren geleden? En waarom bijvoorbeeld geen rondreizende tentoonstelling over zeven eeuwen Vlaamse kunst organiseren, gekoppeld aan lezingen over Vlaamse innovatie door ministers en prominente ondernemers?
‘Vlaanderen is een successtory, maar dat hoor je te weinig’, zei de Duitse journalist Michael Stabenow tijdens het symposium. Elke Vlaming heeft dus als ambassadeur een opdracht. Tijdens de regeringsonderhandelingen bezorgden we alle leden van de Vlaamse Regering en van de betrokken departementen een memorandum met een aantal concrete beleidsvoorstellen. Publieksdiplomatie is in het Vlaamse regeerakkoord opgenomen!