Het WNT op internet
Sinds januari 2007 staat het WNT op het internet (wnt.inl.nl). Het maakt deel uit van het INL-project Historische woordenboeken van het Nederlands online en heeft inmiddels online gezelschap gekregen van het Vroegmiddelnederlands Woordenboek (VMNW). Over niet al te lange tijd zullen ook het Oudnederlands Woordenboek (ONW) en het Middelnederlandsch Woordenboek (MNW) volgen en kan er gezocht worden in woordenboekartikelen die bij elkaar een periode van zo'n 1500 jaar omvatten. Ten opzichte van de cd-rom is het aantal zoekmogelijkheden opnieuw flink toegenomen. Zo zoek je in het WNT op internet tegelijkertijd in de hoofd- en in de subtrefwoorden. Bovendien zijn die trefwoorden niet alleen in de originele spelling van De Vries en Te Winkel opvraagbaar, maar ook in de spelling volgens het laatste Groene Boekje. Dat zorgt ervoor dat woorden als fenomeen (originele WNT-spelling phaenomeen) en estheet (originele WNT-spelling aestheet) gemakkelijk gevonden kunnen worden.
Het moderne trefwoord is ook een belangrijk instrument in de combinatie van het WNT met de andere historische onlinewoordenboeken van het Nederlands. Dankzij het moderne lemma zijn alle corresponderende woordenboek-artikelen uit de verschillende periodes van het Nederlands onderling verbonden en komen onder het moderne Nederlandse trefwoord aan de woordenboekartikelen aan uit het WNT, aen uit het MNW, ane uit het VMNW en an(a) uit het ONW samen. Wie een zoekvraag aan het WNT stelt, krijgt een overzicht van trefwoorden die aan het gevraagde voldoen, op het scherm gepresenteerd. Die trefwoorden kunnen vervolgens in afzonderlijke schermen worden opgevraagd en naast elkaar bekeken worden, waarbij er binnen het woordenboekartikel meteen wordt gesprongen naar de plaats waar de (in de tekst ook duidelijk gemarkeerde) zoekterm voor het eerst wordt aangetroffen.
De informatie uit de Aanvullingen en het Supplement is voor het WNT online direct gekoppeld aan de woordenboekartikelen in het hoofdwerk en die wordt als één geheel aan de gebruikers getoond. Ook zijn de structuurcoderingen van de cd-rom verder verfijnd, waardoor de soms zeer complexe betekenisstructuur van een woordenboekartikel
per betekenislaag getoond kan worden. Daarbij kunnen de woordbetekenissen zowel met als zonder citaten worden bekeken, wat de overzichtelijkheid van de woordenboekartikelen ook aanzienlijk vergroot. De gebruiker bepaalt dus zelf per keer hoeveel informatie hij zichtbaar wil hebben.
Om de opzoekbaarheid van de opnoemers te vergroten, zijn de samenstellingen en afleidingen die in het boek en op de cd-rom nog onvolledig weergegeven worden, aangevuld, zijn vele bronvermeldingen geüniformeerd en gedateerd, is een geüniformeerde woordsoortaanduiding toegevoegd, zijn vaste verbindingen en collocaties gemarkeerd en zijn er vanuit de verwijzingen in het woordenboek directe koppelingen gemaakt naar de betreffende woordenboekartikelen.
Een team van vrijwilligers werkt daarnaast aan een project koppeling externe informatie. Het doel hiervan is de bruikbaarheid van het WNT te vergroten door het toevoegen van informatie uit andere bronnen zonder de identiteit van het WNT geweld aan te doen. Het gaat hierbij om etymologische informatie uit het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (EWN) en het Etimologie-woordeboek van Afrikaans (EWA), het toevoegen van dialectinformatie aan de hand van de kaarten uit de Taalatlas van Noord- en Zuid-Nederland van Kloeke en de databank Plantennamen in de Nederlandse Dialecten (PLAND) en het toevoegen van verhelderende afbeeldingen bij diverse woordenboekartikelen. De toegevoegde informatie is direct vanuit het woordenboekartikel bereikbaar via een eenvoudig koppelingenvenster.