[Nummer 5]
Redactioneel
Siergevel van de boerderij Groot Constantia, in 1685 toegewezen aan de eerste gouverneur van de Kaap, Simon van der Stel, als een experimentele boerderij bestemd voor het produceren van landbouwproducten. Van der Stel legde met zijn wijnbouw het fundament van wat uitgroeide tot de belangrijkste exporterende industrie van Zuid-Afrika.
Het is, geachte lezer, alweer het laatste nummer van het jaar. Sinterklaas, kerstmis, oud en nieuw, en de donkere tijden daartussen zorgen voor gezelligheid thuis. Er wordt straks, na de driftige dichtperiode en de ontlading bij het voorlezen ervan tussen de pakjes, een boek gelezen dat er al een tijd lag, een tijdschrift wordt gepakt. Elk jaar blikken wij omstreeks deze tijd ook even terug. En nu was de 75-jarige Huub Oosterhuis bereid voor ons terug te blikken en te vertellen wat het leven hem zoal gebracht heeft. Het is een authentiek en mooi getekend portret geworden.
Zo heeft Neerlandia dit jaar weer een eigen weg kunnen vinden tussen de tijdschriften, vanuit een mooie, maar niet altijd goed verkopende boodschap: de zorg voor de taal en cultuur van de Lage Landen en de bevordering van goede verbinding tussen de Nederlandssprekenden. Beide aspecten zijn ook nu aanwezig. Van het laatste getuigen Alida Neslo's mooie column vanuit Suriname en enkele bijzondere momenten uit de Kaapse historie en die van het ANV, verteld bij gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de afdeling Kaapstad. Van het eerste zien wij een voorbeeld in een geslaagde poging tot uitleg van de huidige Belgische politiek-culturele situatie van Guy Tegenbos. En de wandeling langs de kunst in Noord en Zuid en de vele korte taal- en cultuurberichten én de ‘kolom’ hebben een vorm van evenwicht bereikt. En nu verder!
Maar dat laatste zal deze redactie niet meer meemaken. Het bestuur zal het tijdschrift een andere richting en een andere vorm geven. Het betekent voor deze redactie dat zij u voor de laatste keer een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar toewenst. Een redactie die in het lastige onbetaalde verenigingscircuit haar weg eendrachtig heeft gezocht. Als scheidend hoofdredacteur wil ik op deze plaats namens de redactie allen die hun artikelen en andersoortige bijdragen in dit blad hebben willen plaatsen, van harte danken. Dank ook aan Carlos Niehof, die het blad een bijzondere aanblik gaf. Dank voor het prachtige drukwerk en de voortreffelijke bejegening die wij als redactie van een bescheiden tijdschrift van drukkerij Giethoorn ten Brink mochten ondervinden. Dank aan de redactie van Nederlands van Nu, onze partner met wie wij fijn hebben samengewerkt.
En tot slot mijn dank aan alle leden van de redactie, en daarbij apart genoemd onze zakelijk leider, die er samen voor hebben gezorgd dat wij met plezier aan onze jaren van samenwerking kunnen terugdenken.
Els Ruijsendaal