Hollandse maatjes
Marc Cels
Hollandse maatjes is de benaming die door de redactie van De Standaard gekozen werd bij de poging om drie weken lang, van half juni tot 5 juli, het licht te laten schijnen op Nederland en zijn bewoners. Vele Vlamingen hebben hun noorderburen toch vaak als maatjes willen zien in hun emancipatiestrijd. Voorts zijn de maatjes in Holland toch vaak wat groter. Ten slotte verschaft ook de maagdekensharing, naast het belangrijke olympische succes, Holland identiteit.
‘Nog nooit keek deze krant zo intensief naar onze noorderburen’, kopt Peter Vandermeersch, de grote baas van De Standaard, de meest vooraanstaande krant van Vlaanderen. Meer dan een jaar geleden had de krant samen met de breed verspreide, francofiele krant Le Soir een project opgezet tot wederzijdse verkenning van de binnenlandse buur. Voor De Standaard was dat Brussel en Wallonië voor Nederlandstaligen. Je kunt hierbij natuurlijk kanttekeningen maken: Brussel is immers de hoofdstad van Vlaanderen en in getal de derde Vlaamse stad van Vlaanderen. De Duitse gemeenschap bleef in die voorstelling eveneens onvermeld. De intentie was echter goed: als we elkaar beter kennen en laten kennen, zullen de clichés over elkaar uitdoven. Deze wens is wellicht niet vervuld. Wel leverde het de redactie een prijs op. En de wens bleef bestaan, nu naar het Noorden toe.
Vandermeersch: ‘Vóór de komst van de Vlaamse commerciële zenders stemden op sommige avonden honderdduizenden Vlamingen af op de Nederlandse omroepen. Nu kibbelen we over de vraag of we elkaars variant van het Nederlands moeten ondertitelen. (...) Het onbegrip tussen Vlaanderen en Nederland, het land waarmee we een groot stuk geschiedenis en onze taal delen, is misschien wel groter dan dat tussen Vlamingen en Franstaligen in dit land.’ Wat men over deze stelling ook moge denken, om die reden zou de krant gedurende drie weken intensief naar het Noorden kijken. Alle aspecten van de samenleving kwamen op diverse wijzen aan bod: de beleidsvoering, de ondernemingen, de taal, de cultuur- en sportbeleving, de letteren en het cabaret, de mentaliteit, multiculturele integratie, gastronomie ... Op grond van overzichten, interviews, stemmen van Nederlanders in het zuiden en Vlamingen in het Noorden ontstond een even kleurrijk als lijvig dossier met bijlagen en tips, en met foto's van Michiel Hendryckx. Parallel hiermee ontwikkelde de krant een webstekonderdeel, waarop iedereen een en ander kan nalezen: www.standaard.be/hollandsemaatjes.
Wij grasduinen hier even in resultaten van dit intensieve kijken. We beperken ons tot het gebied van de taal, de cultuur en de mentaliteit als socioculturele werkelijkheid. Niet dat andere gegevens niet interessant zijn, zoals de opmerking dat tabak roken in de horeca een probleem is, maar wiet roken niet. De journalistieke buit en de diversiteit van de Standaardredactie is echter te groot, zodat selectie onvermijdelijk is.
Ondanks verschillen zien zowel Nederlanders als Vlamingen zichzelf én de ander als tolerant, bescheiden, werklustig en als levensgenieter. Op de schaal zwijgzaamheid-luidruchtigheid is er een significant verschil. Vrolijkheid typeert Vlamingen meer dan Nederlanders, volgens laatstgenoemden. De Oranjegezindheid in Nederland dwingt in het zuiden respect af. Hoe tolerant we elkaar ook vinden, allochtonen heten het eerder in Nederland te treffen dan in Vlaanderen. Wellicht een Vlaams-Belangeffect in de meningsvorming. De Vlaamse filosoof Paul Wouters, die in Nederland leeft, bevestigt dat Nederlanders er niet aan denken over hun land en hun structuren minnetjes te doen. Van oudsher hebben ze veel meer zelfbewustzijn meegekregen. Die zelfverzekerdheid verschilt van het Belgiëgevoel in het Zuiden.
Het is ook hoorbaar in de taal: hoewel Vlamingen vaak goed scoren in dicteewedstrijden en taalspelletjes, valt het op dat ze minder rad van tong zijn en minder mondig dan de Nederlanders, niettegenstaande het zo geprezen Vlaamse onderwijssysteem. Wouters vindt een uitleg in het protestantisme, een godsdienst van het lezen en het zingen, van het woord en van de persoonlijke verantwoordelijkheid. Het katholicisme stoelt veeleer op het gezag van een klassieke machtsstructuur. Daarom werd Nederland het land van het brede maatschappelijke debat en van de principiële stellingnamen. Nederlanders heten plannenmakers, Belgen zijn plantrekkers: het is, zegt hij, een cliché