Dag Huis
De verkoop van het ANV-kantoor Jan van Nassaustraat verliep verrassend snel. Met inschrijving werd het pand verkocht en dat betekende ook dat het pand moest worden opgeleverd, waarmee de einddatum 1 september 2008 een definitieve sluitingsdatum werd. Definitief, omdat er geen enkel uitstel mogelijk was, maar ook definitief omdat het een afscheid betekende. Afscheid van het huis waar het ANV 20 jaar lang een onderkomen had. Het herenhuis had drie volwaardige etages en het pand stond vol. Met archief, jaargangen van veel tijdschriften, boeken, oude tentoonstellingspanelen, clichés, kaartenbakken en kantoor-meubilair. Er stonden bijvoorbeeld zeven bureaus, terwijl er nog maar één medewerkster in dienst was. Die bureaus bleven er niet staan met de illusie dat hier ooit nog eens nieuwe collega's hun werkplek zouden vinden; neen, ook deze bureaus deden we niet weg, omdat alles vooral moest blijven zoals het was. En dat is ook de reden dat er al die tijd niets werd weggegooid. Dit was de beste manier om vast te houden aan en te blijven hangen in de glorie-jaren uit het verleden.
De laatste vijf jaar heeft het ANV-bureau in Den Haag zwaar bezuinigd. Zo werd de personeelsformatie ingekrompen tot 16 uur per week en toen de leaseovereenkomst voor de toeters-en-bellen-kopieermachine was afgelopen, werd een tweedehands simpel kopieerapparaat aangeschaft. De prullenbakken legen, een scheut chloor in het toilet en af en toe de stofzuiger erdoorheen konden we zelf ook wel en dus werd het schoonmaakbedrijf opgezegd. De webstek werd in eigen vrije tijd opnieuw gemaakt met behulp van een boek uit de bibliotheek. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de bezuinigingen.
Gedurende het ontruimingsproces werd pas merkbaar hoezeer het kantoor Den Haag hiermee had ingeteerd.
Bij het leegruimen wérd het ook leger en kwam er eindelijk ruimte en lucht. Als vanzelf verscheen er een nieuw ANV. Zonder nu te kunnen omschrijven wat voor een beeld hierbij voor ogen kwam, was duidelijk voelbaar dat een nieuwe organisatie aan het ontstaan was. Die gewaarwording illustreerde heel goed het gevoel dat nu wordt beleefd in de vereniging. Eindelijk is het moment aangebroken voor een nieuwe organisatie en wordt duidelijk dat Het Verbond niet meer kan blijven zoals het ooit was geweest.
Het ANV heeft inmiddels tijdelijk nieuwe huisvesting gevonden in de dorpskern van Oud-Rijswijk. De vereniging is nu geen eigenaar, maar huurt zelf haar kantoorruimte. Zij heeft de beschikking over de zolderverdieping. En dit past ook helemaal bij het nieuwe ANV. De Schoolstraat is een toplocatie en daar hoort het ANV ook thuis. En dat de vereniging nu ‘op kamers’ zit, betekent dat het - net als de jeugd - de toekomst heeft.
Jenny Bleijenberg, stafmedewerkster