Zeg 'ns wat
ingezonden brieven
Benelux-trein moet blijven
Met instemming las ik in Neerlandia 2007/5 het stukje over de - nu nog - bestaande Benelux-intercity Brussel-Amsterdam. Als de bestaande hsl/tgv Paris Nord - Brussel-Zuid naar Amsterdam door gaat rijden, gaat het Benelux-verkeer op de schop. Op zichzelf is het goed dat er een zeer snelle verbinding voor langeafstandsreizigers komt van vele gemakken voorzien, zoals de uitstekende overstap vliegtuig -trein op Schiphol. Deze trein zal nieuwe reizigers aantrekken en een deel van de passagiers van de Benelux-intercity die de hogere snelheid en het betere comfort verkiezen. Maar de hsl zal o.a. niet in Den Haag stoppen, waardoor vanaf daar de reis naar bijvoorbeeld Brussel-Centraal met overstappen gepaard gaat. Het is aantrekkelijk naast de hsl over Schiphol de Benelux-intercity te handhaven en herstellen over de Oude Lijn: Amsterdam - Haarlem - Leiden - Den Haag - Delft - Rotterdam - Dordrecht - Roosendaal - Antwerpen-Centraal en Berchem - Mechelen - Brussel-Noord/Centraal/Zuid. Zo zullen én de hsl én de Benelux-intercity samen aanzienlijk meer passagiers kunnen bedienen. Het publiek dat met de buurlandtrein reist, zal in veel gevallen de iets langere rijtijd (snel, maar niet zeer snel) terugwinnen door een station dichter bij zijn plaats van vertrek en/of aankomst te gebruiken, waardoor per saldo de reistijd toch korter kan zijn.
In november 2007 heeft de gouverneur van Belgisch-Limburg, de heer Steve Stevaert, gezegd dat de beide Limburgen samen moeten werken. Hij sprak daarbij van West- en Oost-Limburg. In diezelfde maand schreef ik hem daarover, met verwijzing naar mijn in gezonden brief in Neerlandia 2003/4 over hetzelfde onderwerp. Verder bracht ik de verslechterde spoorverbindingen onder zijn aandacht. Het betreft naast de Benelux-intercity Brussel-Amsterdam ook twee intercitylijnen die na 24 mei 1998 niet meer in Nederland kwamen, nl.:
1. | Knokke - Brugge - Gent - Brussel - Leuven - Luik (-Maastricht) en |
2. | Oostende - Brugge - Gent - Antwerpen (-Roosendaal). |
Het verdient om verscheidene redenen aanbeveling de toestand van vóór 24 mei 1998 te herstellen. In de toekomst zal er tussen onze beide landen meer verkeer zijn en daarom is het gewenst dat het spoorverkeer met meer rechtstreekse verbindingen betere kansen krijgt. In zijn antwoord schreef de heer Stevaert, dat hij de suggesties mee zal nemen tijdens verdere besprekingen. In 1957 kwamen de blauwe hondenkoppen met de gele band op de lijn Amsterdam - Antwerpen - Brussel, die zowel op 1500 als op 3000 volt konden rijden en waarbij rekening was gehouden met de iets grotere afstand van spoorstaaf tot perron in België. Dat kon 50 jaar geleden en daarom mogen we nu niet over kleine verschilletjes zeuren.
L.G. van Dorp te Amsterdam
De Benelux-trein onderhoudt sinds 29 september 1957 de verbinding tussen Amsterdam, Antwerpen en Brussel. Deze dienst werd in een samenwerkingsverband van NS en NMBS ingesteld na de elektrificatie van het grensbaanvak tussen Roosendaal en Essen. Voor deze lijn werd materieel aangeschaft dat zowel met de Belgische als met de Nederlandse bovenleidingsspanning kon rijden (resp. 3000 V en 1500 V gelijkstroom).
De aanduiding Benelux-trein is het enige element dat is overgebleven van de oorspronkelijke plannen om ook naar Luxemburg te rijden. Deze lijn is nooit in dit verband geëxploiteerd. Voor de Benelux-trein geldt het gewone tarief, er is geen toeslag of reservering verplicht. De Benelux-trein zal zeker nog tot 1 oktober 2008 blijven rijden.
Als de Benelux-intercity geheel door een hsl - met verplichte reservering - zal worden vervangen, zullen verscheidene steden hun directe verbinding met Brussel, Antwerpen en/of Amsterdam verliezen.
In 1957 gingen de zgn. hondenkoppen rijden. Deze reden op het Nederlandse deel gekoppeld met ander NS-materieel. Later kwamen er door elektrische locomotieven getrokken treinen en vanaf 1986 uitsluitend trek-duwtreinen. In de ene richting trekt de locomotief een aantal rijtuigen en een stuurstandrijtuig. In de andere richting wordt de locomotief vanuit het stuurstandrijtuig bediend en duwt de trein.