Recensies
Niet in je rats met je Roets
Wist je dat een postverzending van Brussel naar Parijs in 1516 te paard 48 uur in beslag nam? Wist je dat Roger Moens, Olympisch vice-kampioen 800 meter in Rome 1960, op een postzegel van Nieuw-Zeeland staat afgebeeld? Wist je dat het eerste vrouwelijke zwaantje eind 1993 in Gent de baan op ging? Weet je waar het gezegde ‘gewogen en te licht bevonden’ vandaan komt? Wist je dat in 1930 een exemplaar van de eerste druk van ‘Verschuerens Woordenboek’ in Brussel op een brandstapel werd gegooid omdat op een tekstplaat, tussen de landsvlaggen, ook de vlag van Vlaanderen stond? Wist je dat de laatste Vlaamse slaaf in 1783 uit Turkse gevangenschap werd vrijgekocht?
Dit is slechts een kleine greep uit de honderden wetenswaardigheden in Roets 2007 over de samenleving vroeger en nu in haar meest diverse facetten. Roets vertrekt daarbij van een origineel concept. Een handige weekkalender, fris opgemaakt, met daarbovenop een rijk palet aan historische informatie voor de gebruiker.
Elke week staat in het teken van een baanbreker. Die wordt voorgesteld in een vlot leesbare levensschets. Het gaat daarbij zowel om bekende als minder bekende figuren: van kunstenaar Frans Masereel tot astronoom Govaart van Wendelen, van auteur Ernest Claes tot bokskampioen Cyriel Delannoit, van weerkundige Armand Pien tot zakenvrouw Antoinette Brepols. Eén zaak hebben ze gemeen: ze verwierven allemaal een internationale uitstraling.
Elke dag krijgt een prettige aantekening mee, die varieert van een dartel doordenkertje tot een wijs weetje. En dat is telkens een aanzet tot verwondering of herkenning. Roets verkent daarbij ongedwongen uiteenlopende perioden en