Verwarring
Dat je er geen mens over hoorde, is natuurlijk niet helemaal juist, maar dat woorden op diverse manieren geschreven mogen worden, is inderdaad niet nieuw. En dat twee spellingen tot verwarring kunnen leiden, is ook al niet nieuw.
De spellingregels uit 1934 van de ‘Vereeniging tot vereenvoudiging van onze Spelling’ (V.V.S.) veroorzaakten destijds ook al de nodige commotie. In Neerlandia van juni dat jaar, nog van het Algemeen Nederlands Verbond zonder tussenstreepje, werd een artikel gewijd aan de toen ontstane verwarring. Waar ging het toen om?
‘Er moest een einde gemaakt worden aan de verwarring en tuchteloosheid in de spelling, die steeds erger werden en nog steeds worden. Het zou niet billijk zijn de V.V.S. daarvan de schuld te geven, want de Vereeniging heeft nooit anders voorgestaan dan de spellingregels te vereenvoudigen. Dat de bedoeling der V.V.S.: de schrijftaal nader te brengen tot de beschaafde spreektaal, door velen begrepen werd als “schrijf, zoals ge spreekt”, kon zij niet helpen.’
De vereniging, ook wel de Vereenvoudigers genoemd, uitte kritiek op de spellingregels van De Vries en Te Winkel. De regels van de spelling zouden onlogisch en willekeurig en moeilijk stipt op te volgen zijn. Dat klinkt ons bekend in de oren! Er moest, ook toen al, gekozen worden volgens welke van de twee spellingen zou worden geschreven.