[Nummer 3]
Redactioneel
De Commissie Vlaanderen-Nederland is sterk van samenstelling veranderd. De plechtige bijeenkomst rond afscheid en installatie vond plaats in de Amsterdamse Beurs van Berlage, niet lang na een voortreffelijke Erfgoedconferentie van de Commissie in de oude samenstelling. De culturele tegenhanger van de Nederlandse Taalunie wordt door de gemiddelde burger minder gekend dan zou moeten. Wij hopen dat een uitgebreid verslag van de veranderingen in de Commissie en over een belangrijk beleidsterrein zoals in de Erfgoedconferentie aan de orde kwam, de lezer naar genoegen informeert en doet beseffen hoeveel initiatieven er zijn. Wij danken de Commissie voor het feit dat zij steeds oog heeft gehad voor wat het veld daarin kon aanbrengen.
Vanaf nu gaan wordt de Kroniek-kort standaard ingebracht, maar ook wat uitgebreid, zodat meer nieuwsfeiten en -feitjes die op ‘ons’ terrein liggen, een plaatsje kunnen krijgen en ook voor wat afwisseling kunnen zorgen temidden van de langere artikelen. Graag ontvangen wij ook nieuws van u.
Ook zullen wij u als lezer in het volgende nummer wat vragen stellen over uw bevindingen en wensen met betrekking tot Neerlandia/Nederlands van Nu.
Wij mogen daarbij memoreren dat de onder moeilijke omstandigheden tot stand gebrachte fusie tussen Neerlandia en Nederlands van Nu bestendig is gebleken. En dat geeft weer moed om verder te werken aan de geleidelijke verbetering van de kwaliteit van ons blad.
In de Beurs van Berlage vond een plechtige zitting van de Commissie Vlaanderen-Nederland plaats. H.P. Berlage heeft grote invloed uitgeoefend op de vorm van het moderne Amsterdam. De Beurs is zijn bekendste gebouw, maar wijken als plan-Zuid en de Mercatorbuurt brachten zijn faam als bouwmeester tot ver over de grenzen.