Onze taal raakt ‘vogelvrij’
‘Nederlands in grondwet beschermen’
In de Telegraaf verscheen van Ron Korver en Jouke Schaafsma het volgende bericht naar aanleiding van de door de ANV-werkgroep Taal en Taalbeleid gehouden Verbondsconferentie ‘Het Nederlands in de Grondwet?!’ van eind vorig jaar.
‘De Tweede Kamer komt in het geweer voor de bescherming van de Nederlandse taal. Het CDA en de ChristenUnie bereiden een initiatiefwetsvoorstel voor om het Nederlands stevig te verankeren in de grondwet.
CDA-Kamerlid Jan de Vries acht de tijd rijp en vindt het ook hard nodig dat de eigen taal “stevig geborgd wordt”. Hij wijst op de basisscholen in onder meer Rotterdam die vanaf groep 1 al onderwijs in het Engels aanbieden. “Dat vind ik ongewenst. Wij dwingen immigranten Nederlands te leren. Dan kun je niet zelf aan de andere kant je eigen taal relativeren”, vindt de CDA'er.
Ook de verandering die het Nederlands, met name onder jonge kinderen, ondergaat door de intrede van het internet en sms zijn hem een doorn in het oog.
“Ik maak mij hier zorgen over, net als over de taal die door jongeren op straat soms wordt gebezigd. Ik denk dat een grondwetswijziging de overheid een goede basis biedt om bijvoorbeeld in het onderwijs meer aandacht aan het Nederlands te besteden”, aldus de CDA'er, die zich gesteund weet door de PvdA, de LPF en de SGP.
Mede-initiatiefnemer Arie Slob (ChristenUnie) waarschuwt dat het Nederlands “vogelvrij is geworden”. Gebruiksaanwijzingen en jaarverslagen van bedrijven zijn steeds vaker niet meer in het Nederlands verkrijgbaar. Wij hebben een unieke taal en die moeten we beschermen, dat is onze politieke verantwoordelijkheid’, aldus Arie Slob. Samen met De Vries wacht hem ‘een secuur werkje’. Het tweetal wil het voorstel dit jaar nog indienen, zodat het deze kabinetsperiode wordt aangenomen. Om de grondwet te wijzigen, moet er tijdens twee kabinetsperiodes een meerderheid in de Kamer zijn. Bij de tweede stemming na de volgende verkiezingen, is zelfs een tweederde meerderheid nodig.
In 1996 hebben de partijen het ook al eens geprobeerd, maar toen was de PvdA tegen.
PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer laat weten nu ‘sympathiek tegenover het voorstel te staan’. ‘Ik denk dat het een goed moment is en wil ook zeker met de heren aan tafel gaan zitten’, aldus de PvdA'ster.
Voorzitter Els Ruijsendaal van het Algemeen-Nederlands Verbond juicht het initiatief van harte toe: ‘Wij ijveren al jaren voor meer bescherming van de Nederlandse taal. Het Nederlandse taalgebied is met 22 miljoen Nederlands sprekende mensen het zevende in het grote Europa en 35e in de wereld. De Belgen hebben de eigen taal in de grondwet beschermd, wij vinden al jaren dat Nederland dat ook moet doen’, aldus Ruijsendaal die blij is dat de politiek zich hier nu sterk voor maakt.