Economie
Nogmaals IJzeren Rijn
Tijdens de vorige legislatuur in België stond de realisatie van de IJzeren Rijn, het goederenspoor dat Antwerpen via Nederland met het Roergebied verbindt, bovenaan de agenda. Zoveel maanden later zit het dossier muurvast. Dat stelde de Vlaamse krant De Morgen van 31 juli in een interview met Steve Stevaert, minister van Verkeer en Openbare werken.
‘Het is een complexe zaak. Er zijn veel ministers bevoegd, er zijn drie landen betrokken bij het project en er zijn vele gevoeligheden. Ik pleit ervoor dat we gaan becijferen wat het onze economie en ons milieu gaat kosten als de IJzeren Rijn er niet komt. Gritici zullen zeggen: weer een studie, maar ik denk dat dit onderzoek zeer nuttig kan zijn en misschien wel een stevig argument zal bieden om de IJzeren Rijn snel te realiseren. Het is normaal dat Nederland ecologische bezwaren maakt tegen de heringebruikname van het Rijnspoor; het doorkruist immers een natuurgebied.
Ik ben zelf een groene jongen, maar we moeten oppassen dat we niet te groen worden en dat we bijvoorbeeld de aanleg van een fietspad zouden weigeren omdat er enkele bomen moeten voor sneuvelen.’
Neerlandia (1998/3) wijdde al een uitgebreid dossier aan de IJzeren Rijn. De lijn is thans technisch verouderd en raakte de laatste decennia meer en meer in onbruik. Modernisering van de IJzeren Rijn staat al jaren op de verlanglijst van de Antwerpse havengemeenschap. Het politieke knelpunt is dat de spoorlijn gedeeltelijk op Nederlands grondgebied ligt, zodat samenwerking met Nederland voor de uitvoering van de aanpassingswerken moet worden verkregen. Bovendien loopt de IJzeren Rijn door het stiltegebied Meinweg ten oosten van Roermond, een beschermd gebied. Bijkomend element is dat ook Duitsland enigszins weigerachtig staat ten aanzien van het IJzeren-Rijn project. Dit zou extra verkeer genereren op de reeds overbelaste, eigen Noord-Zuidlijnen.
Pas relatief recent werd het dossier van de reactivering van de IJzeren Rijn als een prioriteit op de Vlaamse en Belgische agenda geplaatst. Eveneens vrij nieuw is dat een groep topambtenaren uit België, Nederland en Duitsland gaan onderzoeken hoe de IJzeren Rijn kan worden gemoderniseerd. Tenslotte is de IJzeren Rijn ook een belangrijk element in de strijd tegen de mobiliteitscrisis die de Europese wegen teistert.
Het is dus duidelijk dat over de IJzeren Rijn het laatste woord nog niet is gezegd. De politieke discussie wordt inmiddels op verschillende niveaus gevoerd: de economische haalbaarheid, vervoerkundige en bouwtechnische aspecten, milieueffecten, juridische implicaties (regionaal, Europees) en operationele en havengebonden dimensies moeten daarbij worden bekeken.
Daarom wordt in het Hof van Liere (Ufsia), Prinsstraat, 13 te Antwerpen op woensdag 27 oktober een bijeenkomst georganiseerd onder het motto ‘IJzeren Rijn en Betuwelijn: het debat op de juiste sporen?’ Deze bijeenkomst heeft tot doel de problematiek van de IJzeren Rijn en Betuwelijn nauwgezet te analyseren. De hoofd-betrachting van de organisatoren (Universiteit Antwerpen (Ufsia),