Taken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur is een landelijk opererend instituut, dat intensieve contacten met regionale koepels en met andere landelijke ondersteuningsinstituten onderhoudt. Netwerkvorming is een belangrijke taak. Ook met de steunpunten in de sfeer van de materiële cultuur - monumenten en archieven - worden goede contacten onderhouden om deze aan de immateriële cultuur te kunnen koppelen.
Om het veld te professionaliseren, inventariseert, ontsluit en implementeert het Nederlands Centrum voor Volkscultuur kennis over volkscultuur, regionale geschiedenis, folklore en volkskunst. Elk jaar wordt door de kader- en projectwerkgroepen een groot aantal studiedagen, cursussen en manifestaties georganiseerd. Naast het uitwisselen van vakinhoudelijke kennis en vaardigheden en het stimuleren van vernieuwingen worden deze vakverdiepingsdagen gebruikt om netwerken te verstevigen, organisaties samen te brengen en werkgebieden te promoten. Om de stand van zaken betreffende een onderzoek weer te geven of een onderwerp uit te diepen, komt twee keer per jaar een deel van de boekenreeks Volkscultuur uit.
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur adviseert het veld door vragen te beantwoorden en adviezen te geven of door zitting te nemen in begeleidingscommissies. In het veld is er een sterke behoefte aan een centrum dat functioneert als een knooppunt van kennis. Deze kennis sluist het Nederlands Centrum voor Volkscultuur door middel van het nieuwsblad Alledaagse dingen door naar de achterban. In Alledaagse dingen wordt informatie over infrastructuren en actuele ontwikkelingen, verslagen van studiedagen en overzichten van boeken, artikelen en activiteiten gegeven. Organisaties mogen deze informatie zonder meer overnemen in hun eigen periodieken. Hierdoor heeft Alledaagse dingen een heel groot bereik.
Om volkscultuur te promoten en interesse te kweken voor de achtergronden van het dagelijks leven geeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur voor het brede publiek Traditie, tijdschrift over tradities en trends uit en worden er reizende tentoonstellingen met bijbehorend lesmateriaal ontwikkelt voor de scholen, musea en bibliotheken.
Dat volkscultuur leeft, blijkt ook uit de enorme belangstelling die er is vanuit de media. Het is altijd een sterk punt van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur geweest om de media te interesseren voor volkscultuur. In de loop der jaren zijn er uitstekende contacten opgebouwd met de pers. Contacten die ook voor het Jaar van de Volkscultuur zullen worden ingezet.
Als laatste heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur de taak om het veld te prikkelen en nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten. Daarom wordt wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd en geïnitieerd. Sinds kort worden er Cahiers voor regionale geschiedenis en volkscultuur uitgegeven waarin een bepaalde onderzoeksproblematiek wordt behandeld. Het eerste Cahier ging over onderzoek naar migrantencultuur.
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur ontwikkelt elk jaar een aantal voorbeeldprojecten. Deze projecten moeten dienen om trends te zetten of als eye-opener fungeren. Het belangrijkste project de komende twee jaar zal het Jaar van de Volkscultuur zijn.