[Nummer 5]
Vooraf
Met blijdschap geven wij kennis...
● Guido Logie
Op 9 december 1997 organiseerde de ANV-werkgroep Media - onder voorzitterschap van prof. dr. Herman Van Pelt -, in samenwerking met de afdeling Communicatiewetenschap van de Universitaire Instelling Antwerpen en met Radio Nederland Wereldomroep (RNW) het symposium ‘BVN: de satelliettv-zender van Vlaanderen en Nederland’. Het symposium was op enkele weken tot stand gebracht en kon op een behoorlijke belangstelling rekenen. Het eerste nummer van Neerlandia van dit jaar bracht over dat gebeuren uitgebreid verslag.
Van meet af aan was het project van RNW om BVN uit te bouwen tot een wereldwijde satelliettv-zender met het beste van wat er in Noord en Zuid te zien is, voor de werkgroep een dossier dat prioritair én met alle beschikbare middelen aangepakt moest worden.
‘Het moment lijkt gunstig om ook de Vlaamse regering daadwerkelijk te betrekken bij het opzetten van een algemeen-Nederlandse satelliet als boodschapper van het beste uit de Nederlanden van boven en beneden de rivieren. Ons symposium moge zelf een signaal daartoe naar Brussel uitzenden, op een papieren drager, per GSM, per e-mail of voor mijn part via satelliet.’ Dat zei prof. em. Marcel Janssens in zijn lezing waarin hij het belang van zo'n zender voor de Nederlandse taal en cultuur toelichtte.
De boodschap werd op vele manieren naar Brussel overgebracht. De Commissie voor Buitenlandse en Europese Aangelegenheden kon zelfs in het Vlaams Parlement een korte voorstelling van BVN aanschouwen. Weliswaar was er nog slechts een handvol getrouwen aanwezig, maar de voorstelling begon dan ook met het kleuterprogramma Tik Tak...
Belangrijk is dat de boodschap gehoord werd. Al in februari zei Vlaams minister-president Luc Van den Brande naar aanleiding van zijn halfjaarlijkse ontmoeting met zijn Nederlandse ambtsgenoot Wim Kok zijn principiële steun toe aan het project. Over bedragen zweeg hij zedig. Het dossier zou verder bestudeerd worden.
De Gemengde Commissie ter uitvoering van het Verdrag tussen Nederland en Vlaanderen van 17 januari 1995, onder het voorzitterschap van de heren Niessen en Weckx, behandelde als eerste dossier juist BVN en bracht bij de minister-president een gunstig advies uit. De voorzitters waren tot de conclusie gekomen dat het project een zaak van internationale betrekkingen was, en dat het prioritair was, gelet op de kijkdichtheid, om naar de Amerika's uit te zenden. (Zie o.a. het interview met de voorzitters in Neerlandia 98/3.)
Begin oktober berichtte minister-president Van den Brande aan de Gemengde Commissie dat hij haar advies zou volgen en de nodige gelden ter beschikking stellen om uitzending naar nog één continent buiten Europa mogelijk te maken. Dat het hier om een behoorlijke smak geld gaat, hoeft wellicht niet gezegd te worden.
Het succes heeft vele vaders. Maar dat Vlaanderen investeert in een satelliettv-zender die de aanwezigheid van de cultuur van de Nederlanden in de wereld mogelijk maakt, is mede te danken aan de inspanningen van de ANV-werkgroep Media. Een mooi voorbeeld van hoe het particulier initiatief een ‘prikkelend’ draagvlak kan vormen.
Maar de werkgroep rust niet op haar lauweren. Op 27 november organiseerde ze een tweede symposium met als onderwerp: ‘Een Nederlands-Vlaams kenniskanaal: uit de lucht gegrepen?’
Een uitgebreid verslag leest u in Neerlandia 1999/1.