Standpunt
Het beste van Vlaanderen en Nederland
In de zomermaanden van 1996 zond de Nederlandse Wereldomroep (RNW) iedere dag van 8 uur's avonds tot middernacht via de satelliet tv-programma's uit voor Nederlandstaligen in het buitenland. Het cultureel-informatieve aanbod bestond uit eigen programma's van RNW, aangevuld met een selectie uit programma's van de Nederlandse landelijke publieke omroepen. De talrijke reacties op deze uitzendingen waren zeer positief. Het was al gauw duidelijk: Zomer-TV was een voltreffer.
Het succes van dit initiatief, dat als het ware op de werkvloer ontstond, ontging ook de Nederlandse overheid niet. Op het congres Buitenbeeld van Nederland op 22 mei 1997 in Amsterdam n.a.v. 50 jaar RNW zei staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Aad Nuis: ‘Ik ben steeds zeer geïnteresseerd geweest in de opzet van dit initiatief, en met mij de regering en de Tweede Kamer’.
In 1997 was Zomer-TV weer in de ether. Dit keer werden ook programma's uitgezonden van de Nederlandse regionale omroepen, én van de BRTN (nu VRT). Het enthousiasme voor deze satelliet-televisiezender was zo groot dat de uitzendingen ook na de zomer verder gezet werden. RNW droomde steeds luider van een permanent tv-station, voor Europa, ja, maar als het enigszins kon: wereldwijd. En was het niet stilaan tijd dat wat als BVN - het Beste van Nederland - bekend werd, begrepen werd als het
Beste van Vlaanderen en Nederland? M.a.w. was het niet de hoogste tijd dat Vlaanderen, waar toch nog al wat beleidsmensen en politici zeggen de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland een warm hart toe te dragen, eens in de portemonnee ging tasten? De Werkgroep Media van het ANV dacht van wel en organiseerde op 9 december '97 aan de Universitaire Instelling Antwerpen een symposium over BVN. Als een signaal naar Brussel, zoals prof. em. Marcel Janssens het in zijn lezing zei. (Hierbij vindt u de teksten van de lezingen van die middag). We zijn inmiddels een paar maand verder. Op woensdag 11 februari
jongstleden ontmoetten de Nederlandse en de Vlaamse minister-president, Wim Kok en Luc van den Brande, elkaar in Brussel. Bij die gelegenheid zei Van den Brande principieel zijn steun toe aan het BVN-project. De invulling van die steun schoof hij evenwel door naar de Gemengde Commissie bij het Cultureel Akkoord (Nederlands voorzitter Frits Niessen, gewezen lid Tweede Kamer; Vlaams voorzitter Hugo Weckx, voormalig minister van cultuur).
De ANV-werkgroep Media hoopt dat dit doorschuiven niet meteen betekent: op de lange baan schuiven.