Agenda
Bruisend Brussel in Haarlem
Haarlem en Brussel hebben een stuk geschiedenis gemeenschappelijk. Toen op 10 maart 1585 Brussel door de Spaanse troepen ingenomen werd, ontvluchtten de intelligentia en de rijke burgerij massaal de stad richting noorden. In ruime mate hebben ze een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Hollands Gouden Eeuw. Op de eerste plaats natuurlijk in Amsterdam, maar ook in Haarlem, dat de vluchtelingen gastvrij binnen zijn muren ontving.
Maar contacten tussen Brussel en Haarlem waren er niet alleen om politieke redenen.
Ook kunstenaars bezochten elkaars stad: de Haarlemmer Claus Sluter werkte omstreeks 1379 in Brussel en de Brusselaar Barend van Orley maakte in 1537 het grote glasraam voor de Haarlemse Sint-Bavokerk.
Ondertussen zijn we vierhonderd jaar na de scheiding der Nederlanden. Brussel herstelde zich van de grote leegloop van 1585, kende opnieuw welvaart en werd uiteindelijk de hoofdstad van Vlaanderen, van België en van Europa.
Dat de stad Haarlem in 1995 haar zevenhonderdvijftigste verjaardag viert is dan ook een mooie gelegenheid voor de Vlaamse Gemeenschap om van 7 tot 28 oktober haar hoofdstad Brussel in Haarlem voor te stellen in een reeks tentoonstellingen in de Sint-Bavokerk. De tentoonstellingen lopen van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Daarnaast worden
er nog omlijstende activiteiten georganiseerd.
In één van de tentoonstellingen wordt gepoogd al de facetten van het institutionele Brussel overzichtelijk voor te stellen. Brussel is een hoogstandje van juridische en administratieve spitstechnologie in de institutionele vormgeving van België: een koninkrijk met drie gewesten, drie gemeenschappen en vier taalgebieden: een Nederlandstalig, een Franstalig, een tweetalig (Nederlandstalig/Franstalig) en een Duitstalig gebied.
Bovendien behoren de Nederlandstalige inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot de Vlaamse Gemeenschap (en de Franstalige inwoners tot de Franse Gemeenschap) en is Brussel zelf - of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad. Het is tevens de agglomeratie met 19 gemeentelijke ‘baronieën’ die elk hun gemeenteraad en politiekorps hebben. In Brussel woont op 0,5% van de totale Belgische oppervlakte 10% van de totale Belgische bevolking. Nederlands-, Frans- en anderstaligen wonen, leven en werken er vreedzaam - meestal toch- naast elkaar.
In een andere tentoonstelling wordt Brussel getoond als Europolis, als een multiculturele stad van minderheden, waar mensen uit meer dan honderd verschillende landen samen-leven in wederzijds respect.
Een derde tentoonstelling laat het Brussel zien van de historische monumenten en gebouwen, van de Romaanse periode tot en met de industriële archeologie. Er is natuurlijk speciale aandacht voor dé Brusselse bouwstijl bij uitstek: de Art Nouveau.
Een vierde tentoonstelling tenslotte gaat over de geschiedenis van Brussel: het Brabantse Brussel, dat in het Nederlands bestuurd werd en waar het Nederlands ook de taal van het volk was. Hier wordt onder meer uitleg gegeven over het ontstaan van