ANV-Nieuws
Het Haus der Niederlande feestelijk geopend in de Aula van de Westfaalse Wilhelmsuniversiteit te Münster
Het meest opvallende aan het silhouet van het Krameramtshaus in Münster zijn de halfronde met bollen versierde rozetten die de topgevel bekronen. Ze zijn typisch voor de eigen renaissance die in het Munsterland tussen 1540 en 1640 tot bloei kwam. Al met al tekens van het zelfverzekerde koopliedengilde dat hier eens thuis was.
Niet minder zelfverzekerd en trots waren Berthold van Gent en Adriaan Pauw, toen zij op 15 mei 1648 dit huis verlieten om
Opening Haus der Niederlande met prins Willem-Alexander en prins Philip Foto: Jochen Büschl en Christoph Preker
naar het nabijgelegen Munsters raadhuis te gaan en daar namens de Republiek van de Zeven Provinciën de vrede met Spanje te tekenen.
In die tijd bereikte de Republiek zijn hoogste aanzien en gold als grootmacht.
In 1991 stelde de stad Münster het Krameramtshaus ter beschikking van de Westfaalse Wilhelmsuniversiteit om er het in 1989 ontstane Zentrum für Niederlande-Studien in onder te brengen. Daarbij bleef het niet: ook het Niederländische Seminar en de speciale 70.000 banden tellende Niederlande-collectie van de Universiteitsbibliotheek werden in dit gildehuis, dat uitgebreid is met het belendend pand, ondergebracht. Daarmee is een voor de Bondsrepubliek uniek instituut ontstaan.
De Vlaamse Minister van Cultuur Hugo Weckx wees in zijn toespraak over het Haus der Niederlande als ‘uitvalsbasis naar het oosten’, als ‘steunpunt en bruggehoofd naar het voor de uitstraling van onze cultuur zo belangrijke Duitse taalgebied’. Hij gebruikte ‘onze cultuur’ en daarmee als vanzelf aannemende dat men met Niederlande niet alleen Nederland maar ook Vlaanderen bedoelt. Of zou moeten bedoelen, want tot dusver is al ‘Nederland’ wat de klok slaat zoals Winfried Dolderer terecht opmerkt in De Standaard van 16 mei jongstleden. Zo is in het programma van de studierichting ‘Niederlandekunde’ - te gemakkelijk vertaalt men dat met Nederlandkunde - geen sprake van openingen in de richting van Vlaanderen. Ook valt op dat in de lijst van lopende onderzoeksprojecten er geen is waarin ook Vlaanderen betrokken is. Het enige project waar Vlaanderen bij te pas komt is nog in een voorstel-fase en betreft een onderzoek naar Duits-Nederlands-Belgische beeldvorming in de 19e en 20e eeuw.