Jan Gossaert, de Hollander Jan van Scorel en zijn leerlingen Maerten van Heemskerck en Herman Posthumus, de Luikenaar Lambert Lombard en Pieter Breughel.
Dan de cruciale jaren rond 1570, wanneer de Vlamingen talrijk aanwezig zijn in Rome. Zij verbleven daar toen niet alleen met artistieke bedoelingen maar ook om de rampzalige politieke toestand (inquisitie en beeldenstorm), die toen in de Zuidelijke Nederlanden heerste, te ontvluchten. Daartoe behoren kunstenaars waarvan het werk in België nog nooit vertoond is, noch is vertegenwoordigd in de musea. Zoals de Antwerpenaar Bartholomeus Spranger, die later de voornaamste hofschilder werd van Rudolf II in Praag, of de Brusselaar Hans Speckaert, die de eerste noorderling was in Rome, waar hij een sleutelrol speelde en na zijn vroegtijdige dood werd opgevolgd door Spranger.
De schilders uit het Noorden die in Rome een ware kolonie vormden, begonnen op hun beurt de Italiaanse kunstenaars te beïnvloeden, waardoor er in dit deel van de tentoonstelling ook enkele Italiaanse werken getoond worden.
De overgang van de zestiende naar de zeventiende eeuw. Tijdens deze periode ontstaan in Rome de schilderijen die de nieuwe tendensen van de 17e eeuw aankondigen, zoals de landschappen van Paul Bril, de stillevens van Jan breughel en vooral het werk van Rubens dat het hoogtepunt van de tentoonstelling vormt.
De tentoonstelling is het resultaat van een intensieve Nederlands-Vlaamse samenwerking. Nederland en België kwamen allebei met een subsidie van drie ton en leverden beiden een expert op het gebied van Nederlandse én Italiaanse schilderkunst. Zowel prof. Bert Meijer uit Utrecht als prof. Nicole Dacos-Crifò uit Brussel combineren bij wijze van uitzondering de kennis van de twee belangrijkste schilderscholen in de 16e eeuw.
Foto 1: Fiamminghi a Roma, Anthonie Blocklandt, Venus et Amor, olieverf op doek, Praag Narodni Galerie
Foto 2: Fiamminghi a Roma, Herman Posthumus, Aanbidding van de herders, tekening, Berlijn, Kupferstichkabinett
Foto 3: Fiamminghi a Roma, P.P. Rubens, Ontwerp voor een plafonschildering van de Galerie Farnese, naar Annibale Carracci, tekening, London, Victoria and Albert Museum, Department of Prints and Drawings
Paleis voor Schone Kunsten, Koningstraat 10, 1000 Brussel. Dagelijks geopend van 10-20 uur, behalve op maandag, 17 april en 1 mei. Prijs: 250 fr, groepen (min. 10 personen) en senioren 200 fr, jongeren en studenten (12-25 jaar) 150 fr, vrije toegang voor kinderen jonger dan 12 jaar. Bereikbaar: de NMBS en de Nederlandse Spoorwegen bieden een gecombineerd trein + toegangsticket. Tot 21 mei.