spraken gemaakt op dezelfde tijd en hij vraagt of we om 11.45 uur terug willen komen. Nadat we wat gewinkeld hebben, lopen we om 11.45 uur precies het kantoor van meneer Lademacher in. Het gesprek kan beginnen.
Zou u iets willen vertellen over het Zentrum für Niederlandestudien?
Jazeker. Dit is geen taalopleiding. Wij onderwijzen hier namelijk niet alleen Nederlands. Wij bestuderen het Nederlands recht, de economie, de geschiedenis en de cultuur van Nederland. Dit is trouwens uniek in Duitsland. Je hebt in Duitsland nog wel een Nederlands seminarie en daar leren ze vooral de Nederlandse taal en leiden ze op tot leraar Nederlands.
In Nederland heb je trouwens ook zoiets, je kunt namelijk de opleiding leraar Duits volgen maar er is ook een Centrum voor Duitslandstudies in Nijmegen. Daar hebben wij een hecht samenwerkingsverband mee.
Waarom bent u Nederlands gaan studeren?
Ik had veel belangstelling voor de taal, net zoals je veel belangstelling kunt hebben voor Frans of Engels. En toen ik ging studeren waren er maar 5 of 6 studenten Nederlands. Nu studeren er ± 350 studenten aan het seminarie.
Wat vindt u het leukst aan Nederland?
De vrije sfeer, de liberaliteit. De laatste tijd heb ik me echter alleen maar geërgerd. Want de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland zijn vaak in het nieuws geweest, ook door het plan om de herdenking van de Tweede Wereldoorlog samen te vieren, en Duitsland werd dan vaak negatief afgeschilderd. Net als bij de actie ‘Ik ben woedend’. De mensen hadden toen weer een reden om te zeggen: ‘Zie je wel, weer de Duitsers.’ Daar was ik heel kwaad om.
In Nederland hebben ze nu wat problemen met het drugsbeleid. Wat vindt u van softdrugs?
Eerlijk gezegd kan ik daar niet zoveel van zeggen, want ik ken de medische kant er niet van. Ik kan echter wel zeggen, dat er in Duitsland zo'n idee heerst, dat je in Nederland in ieder café drugs kunt kopen en dat is niet zo positief.