De Hoge Snelheidslijn HSL
Hoe gaat de HSL trein lopen in Nederland en Vlaanderen? Beide overheden zijn daar nog lang niet uit en de protesten van een deel van de bevolking dat meent dat de rails door hun tuin worden aangelegd, zullen ongetwijfeld ook meespelen.
Minister Kelchtermans van Ruimtelijke Ordening verklaarde na een onderhoud met zijn Nederlandse collega mevrouw Jorritsma dat Vlaanderen bereid is met Nederland een onderzoek in te stellen naar de gevolgen voor het milieu die de aanleg van het traject Rotterdam-Amsterdam teweeg brengt. De studie, een milieueffectrapportage moet dan aantonen welk traject uit milieuoogpunt is aan te raden.
De HSL, voer voor politici.
Voorlopig kiest Vlaanderen voor een spoorlijn langs de Antwerpse havens. Voor Vlaanderen de goedkoopste oplossing, ca een half miljard gulden of Bfr. 10 miljard en het minst milieuvervuilend. Een spoor langs de snelweg Breda-Antwerpen heeft de voorkeur van Nederland, dat 700 miljoen gulden wil bijdragen in de extra kosten die hieruit voor Vlaanderen voortvloeien. Voor zijn medewerking aan de laatste oplossing zou Vlaanderen dan worden beloond met de toestemming voor het uitdiepen van de Schelde. Voor deze ‘handel’ voelt Brussel in het geheel niet. Over de kosten van alle mogelijke tracés moet een andere werkgroep binnen drie maanden rapport uitbrengen. Een oplossing voor de problemen lijkt op korte termijn moeilijk te vinden. Uitgangspunt blijft dat de HSL in 2005 zal rijden.
Ambassadeur J.F. Willems met de sleutel van de poort.
Rechts, G. Vereecke, directeur VCC.