Certificaat Nederlands
Deze ervaring zou hem goed van pas komen toen hij in 1968 docent Nederlandse taalkunde aan de Université Catholique de Louvain werd en in dit Louvain-la Neuve al zijn energie kon wijden aan de verdere ontwikkeling van het Certificaat: na het clementaire niveau volgde nu het complexere basisniveau, telkens met bijpassende woordenlijsten en summiere grammaticale omschrijvingen, en later nog het niveau grondige kennis.
Nieuwborg vormde met een ploeg jongeren een permanente werkcel rond het Certificaat en richtte het secretariaat op waar jaar na jaar naar de hele wereld de opgaven werden gezonden, die centraal ook in Louvain-la Neuve werden nagezien. De laatste jaren waren er telkens zo'n 5000 kandidaten en het totaal over de achttien jaren bedraagt 42.690 geslaagden. ‘Het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal was zonder Nieuwborg nooit van de grond gekomen’, aldus Jaap de Rooij.
Als architect van het ‘Certificaat’ heeft hij het Nederlands in de wereld een gezicht gegeven en ook naar binnen toe heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd in de standaardisering van onze taal.
Opvallend is Nieuwborgs grote bescheidenheid: nooit drong hij zich naar voren, nooit voerde hij het hoogste woord. En dat hij veel aan medewerkers kon overlaten, daar kunnen jongeren - van toen en van nu - van getuigen.
Nieuwborg zal zich geen rust gunnen: hij levert ideeën voor een toetsing van de culturele kennis der Nederlanden en ijvert voor de samenwerking met het Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal.
Frits Pittery