Regio
EU-Comité van de regio's
Een serieuze poging om de alleenheerschappij van de nationale staat in de Europese Unie enigszins te beperken is de oprichting en installatie van het Comité der Regio's.
Op 9 en 10 maart 1994 namen de vertegenwoordigers van de gewestelijke en plaatselijke besturen in het Brusselse gebouw van het Europees Parlement deel aan de installatiezitting van dit nieuw door het Verdrag van Maastricht opgericht Europees raadgevend orgaan.
Met dit Comité van de Regio's wilden de Twaalf een ‘instrument dichter bij de basis - de burgers - oprichten’, dat tevens ‘aan de instellingen de gevoeligheden van de burgers van de verschillende lidstaten rechtstreeks kan overbrengen’. In feite is dit nieuwe adviserende orgaan, dat woordvoerder zal zijn van het geheel van regio's en plaatselijke besturen, een van de bouwstenen voor de uitwerking van het subsidiariteitsbeginsel. Haar leden zullen inderdaad de Europese constructie dichter bij de burger kunnen brengen.
Dit Comité zal verplicht geraadpleegd worden op vijf EU-beleidsterreinen - onderwijs, cultuur, volksgezondheid, transeuropese netwerken en economische en sociale samenhang (onder meer de structuurfondsen en het Europese fonds voor regionale ontwikkeling) - en zal uit eigen initiatief een advies kunnen uitbrengen op andere beleidsterreinen. Haar adviezen zullen het standpunt van de plaatselijke besturen bij de Commissie en de Raad van Ministers tijdens de voorbereiding van de EU-beslissingen weergeven.