BLEAU, ATLAS MAIOR In 11 delen, 1664.
komen pas in de tweede helft van de zeventiende eeuw aparte kaarten op de markt en dan nog maar zeer mondjesmaat.
De Nederlandse kartografie was in haar oorsprong een zuidelijke aangelegenheid. Zij speelde zich voor het overgrote deel in Antwerpen af en de eerste atlas in de moderne zin van het woord die in de wereld verscheen, danken wij aan de Antwerpenaar Ortelius in 1570. Ook de atlas van Mercator, de man die het woord ‘atlas’ voor zo'n uitgave bedacht en wiens vierhonderdste sterfjaar wij in 1994 gedenken, en de atlas van Gerard de Jode vormden samen met de uitgave van Ortelius de basis van alle atlas-edities die nadien verschenen zijn.
De val van Antwerpen die de scheiding der Nederlanden goeddeels bezegelde, verlegde het zwaartepunt van de Nederlandse kartografie naar het Noorden en wel voornamelijk naar Amsterdam. Onbewust heeft Mercator daartoe een beslissende bijdrage geleverd. Een uit Vlaanderen gevluchte graveur, Jodocus (Josse) Hondius die in 1593 de wijk nam naar Amsterdam, kocht uit de erfenis van Mercator alle koperplaten op en begon daarmee een grote atlas-editie die tenslotte tot elf delen met ongeveer 500 kaarten zou uitgroeien. Zijn initiatief was tevens de oorzaak van de opkomst van het huis Blaeu, omdat het verschijnen van de Mercator-Hondius-atlas Willem Blaeu deed besluiten ook een atlas-uitgave te starten. Uit de felle concurrentie van beide uitgevershuizen groeide ook Blaeu's elfdelige reuzen-atlas. Hun beider atlas-uitgaven zijn ook voor de moderne geografisch geïnteresseerde nog altijd het hoogtepunt van de zeventiendeeeuwse Noord-Nederlandse kartografenschool.
Naast Hondius als geograaf en graveur was de meest vooraanstaande uitgever van kartografisch materiaal in Amsterdam vóór 1610 de zuid-Nederlandse Brabander Cornelis Claesz uit Overijse. Deze beiden hebben samen de grondslag gelegd voor heel de roemrijke kartografische ontwikkeling in de Republiek der XVII Provinciën.
In een tentoonstelling van meer dan 150 van de oudste, belangrijkste en mooiste kaarten van de XVII Provinciën wordt dit alles aanschouwelijk uitgebeeld: cosmografie, landmeetkunde, tekenen graveerkunst, artistieke creativiteit in versiering, belettering, inkleuring en drukkunst, zij alle vormen de veelzijdige aspecten van deze rijke expositie. Uiterst zeldzame kaarten en atlassen die nooit voor het publiek te zien zijn geweest, laten in chronologische volgorde zowel de wetenschappelijke als de technische en kunstzinnige ontwikkeling zien. Bovendien worden in deze tentoonstelling voor het eerst alle kaarten van de Nederlanden in de vorm van een leeuw bijeengebracht, de zogenaamde ‘Leo Belgicus’. Ook de grote geschiedwerken van die tijd zoals de eerste beschrijving van de Nederlanden van Ludovico Guicciardini, die vijfentwintig verschillende uitgaven in vijf verschillende talen beleefde; het eerste oorlogsverslag van de Nederlandse vrijheidsoorlog van de Oostenrijker Michael Aitsinger, de man die de ‘Leo Belgicus’ bedacht, en zijn boek ‘De Leone Belgico’ noemde en vele andere van kaarten voorziene edities over de bewogen gebeurtenissen in de Nederlanden van die tijd zijn in de tentoonstelling opgenomen.
Iedereen die zich voor de geschiedenis van de Nederlanden interesseert, zal in deze tentoonstelling bevestigd zien, dat de Eenheid op Papier langer dan de meesten denken een levende historische werkelijkheid is geweest die ook voor de toekomst nog iets te betekenen kan hebben.
Mr H.A.M. VAN DER HEIJDEN
De tentoonstelling wordt gehouden in de Predikherenkerk, O.L.-Vrouwstraat te Leuven.
Openingstijden
dinsdag tot en met donderdag van 9.30 uur tot 17.30 uur vrijdag
van 9.30 uur tot 21.30 uur zaterdag en zondag
van 13.30 uur tot 18.30 uur (gesloten op maandag en op 1 november)
Toegangsprijs
Bfr 200
Voor informatie over rondleidingen (groepen en individueel) en aangepaste toegangsprijzen kunt u bellen met het tentoonstellingssecretariaat, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven, tel. (016) 22 45 64, fax (016) 29 12 15.
In de prijs is voor elke bezoeker een brochure begrepen, die een leidraad is voor de tentoonstelling.