Curaçao
Op Curaçao werd vorig najaar de ANV-afdeling heropgericht (zie elders in dit nummer en Neerlandia 1993-5), reden te over om enige extra aandacht aan dit eiland te besteden.
De oppervlakte van Curaçao bedraagt 444 km2 en het aantal inwoners 150 000.
Curaçao is het grootste eiland van de Benedenwindse Antillen. De woelige historie van Curaçao heeft zijn sporen duidelijk nagelaten met als resultaat een groot aantal cultuur-historische bezienswaardigheden.
Ten eerste de hoofdstad Willemstad met zijn natuurlijke haven, de imposante forten waaronder het gerestaureerde Fort
Het gerestaureerde Kunukuhuisje uit de achttiende eeuw
Fort Amsterdam op Curaçao
Amsterdam, de fraaie in pastelkleuren uitgevoerde koopmanshuizen, de drijvende pontonbrug, de kleurrijke Drijvende markt, de Joodse begraafplaats Beth Haïm en de uit 1732 daterende Mikvé Israël- Emanuel Synagoge. Dit is de oudste, nog in gebruik zijnde Joodse synagoge in de Westerse wereld.
Curaçao bezit een groot aantal fraaie landhuizen, waarvan er enkele openstaan voor het publiek, alsmede enkele interessante musea: het Joods Cultureel-historisch Museum en het Curaçaos Museum. In het Joods Cultureel-historisch Museum is een grote collectie Joodse gebruiksvoorwerpen te bezichtigen. Het Curaçaos Museum bevat diverse stijlkamers met meubels en gebruiksvoorwerpen uit vroeger tijden.
In het westen bevindt zich het Christoffelpark. Dit park geeft een goede indruk van de flora en fauna van het eiland. Vlakbij dit park ligt een gerestaureerd Kunukuhuisje uit de achttiende eeuw. Het geeft een goed beeld hoe men in de vorige eeuw op Curaçao woonde en werkte.
Interessant is het Curaçao Onderwaterpark, een beschermd onderwatergebied van ruim 600 hectare met schitterende koraalriffen en tropische vissen.
Vlakbij dit park bevindt zich het Seaquarium, dat maar liefst 75 aquaria bevat met daarin meer dan 800 zeebewoners, bestaande uit ruim 400 vissoorten, krabben, anemonen, sponzen en koraalsoorten.