Internationaal congres IVN
Afrikaans in een veranderende context
door M. Pols
Op 19, 20 en 21 januari 1994 werd door de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) een conferentie georganiseerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Het thema van deze conferentie luidde: Afrikaans in een veranderende context, taalkundige en letterkundige aspecten.
Het congres werd bijgewoond door ongeveer zeventig docenten en belangstellenden uit Zuid-Afrika, Polen, Duitsland, Amerika en Nederland. Twee aspecten kwamen aan de orde: Afrikaans in zijn synchronische en diachronische verscheidenheid en gerichtheid op de toekomst en Afrikaans in zijn relatie tot het Nederlands en andere Europese talen en als taal onder de talen in Afrika.
De diversiteit van de taal en de tolerantie, die verwacht moet worden van al zijn gebruikers, zodat Afrikaans kan bijdragen tot opbouw van een nieuw Zuid-Afrika werd door vele sprekers naar voren gebracht. Afrikaans als taal van onderdrukking moet de taal van de bevrijding worden, zodat de taal een toekomst krijgt en zonder schuldgevoelens gebruikt kan worden. Besluiten over de taal moeten gebaseerd worden op empirisch onderzoek en niet op emotionele gronden worden genomen, zeiden prof Bosch en mevrouw Sema. Laatstgenoemde stelde in haar lezing over de onderwijsproblematiek dat Afrikaans ook beschouwd moet worden als ‘plesierwekkende taal in die informaliteit van alledaagse gesprekke’.
Ook de letterkundigen stelden voorop dat er een nieuwe burgerlijke samenleving opgebouwd moet worden en bezonnen zich over hun opdracht en rol in deze nieuwe tijd.
Steeds was er na de lezingen gelegenheid tot vruchtbare gedachtenwisseling: 'n ‘oop gesprek’ om de woorden van N.P. van Wyklouw te gebruiken.
In zijn slotbeschouwing zei dr. Hans Ester dat het niveau van de lezingen opvallend hoog was; men is in Zuid-Afrika goed op de hoogte van de in Europa ontwikkelde theorieën, maar ook de retorische bekwaamheid van de referenten viel op. Vooral het werk van Elsa Joubert, A.P. Brink, John Miles, Karel Schoeman, Etienne van Heerden en Jeanne Goossen heeft ertoe bijgedragen dat er in brede lagen van de Zuidafrikaanse samenleving erkenning is gekomen van wat de desastreuze gevolgen van de apartheid zijn geweest.