‘Zuid-Afrika en de Nederlandse taalfamilie’
Vijfde academische zitting van afdeling Limburg
Alden Biesen, 25 september 1993
In twee inleidingen werd een inzicht gegeven in de situatie en de toekomst van het Afrikaans.
De heer M.L. Te Water Naudé, ambassadeur van de republiek Zuid-Afrika in België, gaf een beeld van de actuele situatie van deze tak van de Nederlandse taalfamilie in de turbulente en soms verontrustende ontwikkelingen die momenteel gaande zijn in zijn land. Nieuw voor de meeste aanwezigen was dat het Afrikaans door veel meer mensen, van allerlei bevolkingsgroepen, actief - maar ook passief - wordt gebruikt dan bekend is. Na het Zoeloe is het Afrikaans de grootste taal die door 5,7 miljoen mensen als moedertaal gebruikt wordt. Daarnaast gebruiken nog eens 9 miljoen mensen uit alle bevolkingsgroepen het Afrikaans als voertaal in contacten met anderstaligen, samen zo'n 15 miljoen of wel de helft van de totale bevolking (zie voor overzicht talensituatie in Zuid-Afrika Neerlandia 1993/4, blz. 139).
Vraag is vooral hoe sterk deze taal overeind zal blijven wanneer het democratiseringsproces zich verder zal ontwikkelen. Dat het Zuid-Afrikaans een hypotheek met zich meedraagt is duidelijk, maar dat hoeft daarom nog niet te betekenen dat het na 27 april 1994, datum
V.l.n.r.F. van Leeuwen, M.L. Te Water Naudé en J.L.M. Kits Nieuwenkamp
waarop de eerste algemene verkiezingen in het land worden gehouden, in een achterstandspositie zal terechtkomen. Momenteel is het Afrikaans één van de twee officiële talen in het land.