Het gedrukte woord in de Nederlandse Antillen en Aruba
In 1789 werd op Sint Eustatius de eerste drukkerij van de Nederlandse Antillen gevestigd. In de jaren daarna volgden de andere eilanden. Met deze drukkerijen kwamen niet meteen de bibliotheken. Deze zouden nog ruim een halve eeuw op zich laten wachten. De eerste stap in de richting van een bibliotheek werd gedaan in 1816 door dominee Gerard E. Bosch. Hij bracht zijn eigen boekenverzameling uit Nederland mee naar Curaçao en stond aan enkele ‘liefhebbers’ toe zijn boeken te lezen. Hiermee ontstond het eerste leesgezelschap. Van de eerste echte bibliotheek op de Antillen was pas sprake toen Cornelis Gorsira in 1842 in zijn eigen huis op Curaçao een uitleenbibliotheek begon.
De bewoners van de andere eilanden moesten tot het begin van de 20e eeuw wachten alvorens zij konden beschikken over een bibliotheek.
‘Het gedrukte woord in de Nederlandse Antillen en Aruba’ geeft een overzicht van de drukkunst en de eerste bibliotheken op de eilanden en behandelt vervolgens de geschiedenis en de huidige situatie van de afzonderlijke bibliotheekinstellingen op elk eiland. Deze uitgave besluit met de boekvoorziening in cijfers en een hoofdstuk over de bibliotheken en museale collectie in Nederland met betrekking tot de Nederlandse Antillen en Aruba.
Dr. J. Hartog, Het gedrukte woord in de Nederlandse Antillen en Aruba, Walburg Pers; f 39,50, 176 pagina's, geïllustreerd.
ISBN 906011.797.2, NUGI 602.