De geschiedenis van het Nederlands
De geschiedenis van het Nederlands is niet alleen de geschiedenis van een taal maar ook van een volk. Het volk maakt immers de taal die ook vaak wordt gebruikt als instrument bij het verstevigen van een eigen identiteit.
Zo ook in de nieuwe Republiek. In de 17e Eeuw verschijnen publicaties waarin de kwaliteit van de moedertaal wordt benadrukt.
Dr. Marijke van der Wal, universitair docent Historische Taalkunde en Taalvariatie aan de Rijksuniversiteit Leiden schreef in samenwerking met collega dr. Cor van Bree een boeiende geschiedenis over het Nederlands vanaf den beginne tot aan het heden met de variaties en de veranderingen waaraan het Nederlands, juist in deze periode, onderhevig is. De taal die nu gangbaar is komt dan ook veelvuldig aan bod. Opmerkelijk is dat vele woorden en uitdrukkingen die gisteren ‘in’ waren nu al weer ‘uit’ zijn. Het computertijdperk is voor de taalzuiveraars een harde tijd, hoewel die ook nieuwe Nederlandse woorden als tekstverwerken oplevert.
Het boek is door zijn uitgebreide titel- en zakenregister als naslagwerk goed te gebruiken. Per hoofdstuk zijn suggesties voor verdere studie opgenomen.
Aan de ontwikkeling van het Nederlands in Vlaanderen sinds de 17e Eeuw is een apart hoofdstuk gewijd. Aandacht wordt daarin vooral besteed aan de taalstrijd, de problemen in Brussel en de politieke gevolgen. Ook het Nederlands in Frans Vlaanderen is niet vergeten.
Wie zich om het Nederlands bekommert, vindt in dit boek veel van zijn of haar gading.
De Geschiedenis van het Nederlands Marijke van der Wal (in samenwerking met Cor van Bree) Aula-reeks (494 blz.)
Uitgeverij het Spectrum
ISBN 90-274-1839-X
Prijs f 27,50,-/Bf 550.