Verengelsing
Tijdens de openingsplechtigheid van het nieuwe academisch jaar aan de Rijksuniversiteit Gent sprak studentenvoorzitter Geert Lambert over de Europese eenwording als nieuwe uitdaging. Ondanks het Erasmusproject lijkt de Vlaamse student weinig mobiel te zijn. Cijfers tonen aan dat een groot deel van de Vlaamse studenten voor een beurs t.b.v. een project aan een Nederlandse universiteit kiest. Geert Lambert juicht dit echter toe.
‘Hier opent zich een mogelijkheid om met onze noorderburen tot een intensere academische en kulturele samenwerking te komen, die af en toe wat onderkoeld lijkt te zijn’.
Vlaams-Nederlandse samenwerking is broodnodig, oordeelt de studentenleider, want in de Europese eenwording liggen behalve allerlei voordelen, ook bedreigingen voor onze kulturele eigenheid. Hij herinnerde eraan dat we dit jaar zestig jaar vernederlandsing van de RU Gent vieren (zonder dat iemand het tot hiertoe nodig vond dat te herdenken) en dat op dit ogenblik het probleem van de verengelsing opduikt. ‘Het volledig in het Engels doceren, reeds vanaf de tweede cyclus, is een stap terug in de demokratisering waar we lang voor vochten’, aldus Lambert.’
Op 21 september jl. onthulde de oud-commandant van het Nederlandse regiment Huzaren van Boreel Jhr. Aert van der Goes een gedenkteken op het kruispunt van Quatre Bras bij Waterloo. De bijdrage van de Nederlandse cavalerie aan de slag bij Waterloo 175 jaar geleden wordt op deze wijze alsnog naar waarde geschat. Ondanks zware verliezen wist de latere koning Willem II het moreel hoog en de Fransen teen te houden. Het gedenkteken, een in steen en koper uitgevoerde obelisk, is hoofdzakelijk bekostigd door het Nederlandse bedrijfsleven.
Hij stipte bovendien aan dat door het veralgemeend gebruik van de Engelse taal aan onze universiteiten juist een van de doelstellingen van het Erasmusprojekt dreigt te vervagen, namelijk het kontakt dat studenten van verschillende universiteiten moeten krijgen met verschillende kuituur- en taalgemeenschappen.