[Nummer 5]
Wel beschouwd
Samenwerking
Vier jaar geleden werd mij gevraagd mij als voorzitter Nederland in dienst te stellen van de doelstellingen en de werking van het Algemeen-Nederlands Verbond. Tevens werd allengs het algemeen voorzitterschap mijn deel. Onze ledenvergadering heeft mij van de zomer opnieuw voor een termijn van vier jaren vertrouwen gegeven.
Het Verbond heeft jaren van herziening en reorganisatie achter de rug.
Het Verbondskantoor aan de Surinamestraat was te duur. Een nieuw onderkomen werd gevonden aan de Jan van Naussaustraat, waardig voor de bijna honderjarige.
De financiën werden op orde gebracht door het werk vooral van de algemeen penningmeester Henk Neeleman.
Het secretariaat Den Haag/Brussel werd verbeterd en aan de eisen van de tijd aangepast vooral door het onvermoeibare werken van de algemeen secretaris Jan Kits Nieuwenkamp, de secretaris Vlaanderen Guido Dutry, en de inzet en de loyaliteit van het personeel.
De nieuwe voorzitter-Vlaanderen Evrard Raskin heeft getoond zijn gaven van geest en hart in te willen zetten voor het ANV. Hij heeft initiatieven genomen welke de roep van het ANV hebben versterkt. Willem van den Steene en Guido Dutry hebben eraan meegewerkt het ANV uit te bouwen.
Het dagelijks bestuur, het hoofdbestuur, de afdelingen en de werkgroepen hebben initiatieven genomen om het ANV een dynamischer en meer op beleid gericht karakter te hergeven.
De ANV-Visserneerlandiaprijzen kregen opnieuw het karakter van prijzen en minder van vervangende subsidie en de uitreiking ervan heeft zowel in Vlaanderen als in het Noorden het Verbond waardering en prestige gebracht.
De nieuwe afdelingen Limburg en Noord-Brabant droegen elk voor zich daartoe bij.
De jaarlijkse conferenties ‘De Nederlanden Nu’ trokken veel aandacht. Het volgende jaar zal de conferentie in Middelburg worden gehouden.
Het beleid van het bestuur is erop gericht door kwalitatief hoogstaande bijeenkomsten het prestige en de werking van het ANV te vergroten.
In dat beleid past ook het regelmatig reageren op voorstellen en uitlatingen van regeringen en bewindslieden in noord en zuid en het zelf doen van voorstellen aan de regeringen terzake van taal- en cultuurbeleid.
Ons werk is nog steeds hard nodig. We zijn er nog lang niet.
Niet in Vlaanderen, niet in Nederland.
In Vlaanderen rees een probleem door de onduidelijkheid in de relatie moeder-dochter tussen ANV en ANC. Niet voor iedereen was het helder waar de bevoegdheden lagen. De gemeenschappelijke woonst leverde practische bezwaren op. Ieder zijn eigen stek leek de beste oplossing. Het ANC zou in zijn eigen secretariaat met eigen personeel onder verantwoordelijkheid van het eigen bestuur zijn werk kunnen organiseren. Het ANV zou van zijn kant in het Verbondskantoor in Den Haag en het secretariaat in Brussel met eigen personeel onder verantwoordelijkheid van het ANV-bestuur gaan werken.
Intern heeft ook het opnieuw richten van het ANV-orgaan Neerlandia op het ANV discussie opgeroepen. Ik begrijp dat wel. Er waren mensen binnen de redactie die jarenlang zeer verdienstelijk hebben gewerkt maar er zich onvoldoende rekenschap van hebben gegeven dat vanuit het ANV gezien Neerlandia ook verenigingsblad is. Natuurlijk wint zo'n blad aan aantrekkelijkheid naar de leden toe en naar buiten, als het meer is dan dat en aandacht besteedt aan algemeen-Nederlandse vraagstukken welke met de doelstellingen en de werking van het Verbond verband houden. Maar daarmee is Neerlandia nog geen blad dat los van het ANV kan gaan staan. Het zijn immers de leden van het ANV, het is het ANV zelf dat Neerlandia in stand houdt.
Anderen mogen gastvrijheid genieten in ons blad en we bieden dat graag aan alle verwante organisaties en instellingen aan.
De verhouding met ANC, de Orde van den Prince, de Marnixring en andere organisaties dient geregeld te worden op basis van de practische mogelijkheden.
Ze kan in goede banen worden geleid door te beginnen met een overleg tussen de dagelijkse besturen van ANV en ANC, dat uitmondt in een permanent overlegorgaan, of wat mij betreft een zodanig in elkaar grijpen van de beide organisaties, dat een goede en soepele samenwerking ten gunste van het gemeenschappelijke doel verzekerd is. Ik voeg er iets aan toe.
Hoe hecht de band tussen ANV en ANC is, hangt af van de bereidheid van de besturen van beide organisaties de algemeen-Nederlandse doelstelling voorop te stellen.
Welnu, voor het ANV sprekend, verklaar ik mij daartoe bereid.
Henk WALTMANS, algemeen voorzitter