Standpunten ANV
Het bestuur van het ANV heeft gereageerd op een tweetal gebeurtenissen die zijns inziens afbreuk doen aan de plaats en de betekenis van de Nederlandse taal en cultuur. Hierbij volgt de letterlijke tekst van de twee verzonden brieven.
Aan de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken
Mr. B.J.M. baron van Voorst
tot Voorst
Postbus 20061
2500 EB DEN HAAG
Den Haag, 26 september 1989
Onderwerp:
Institut Néerlandais te Parijs.
Met verbazing en bezorgdheid heeft het bestuur van het Algemeen-Nederlands Verbond kennis genomen van het besluit het Institut Néerlandais in Parijs te sluiten.
Nederlands presentie en presentatie staan op het spel. Dit is verre van een financiële kwestie alleen.
Bij het ontbreken van een Nederlands buitenlands cultureel beleid en het ontbreken van een Nederlandse organisatie zoals een Goethe Institut, Alliance française of British Council (zelfs Denemarken en Zweden beschikken over een soortgelijke instelling) en bij de bijna spreekwoordelijke internationale opstelling van de doorsnee Nederlander, betekent het opheffen van een vooraanstaand Nederlands instituut in het buitenland een meer dan evenredig verlies voor de public relations en daarmee voor het aanzien van Nederland. De goodwill en bekendheid die Nederland met het instituut verwerft zijn moeilijk te overschatten.
Het sluiten van het instituut is fnuikend voor de positie van Nederland in het buitenland, verarmt de Nederlandse bijdrage aan een pluriform Europa, en is daarmee onaanvaardbaar gezien vanuit Nederlands buitenlands beleidsstandpunt. Er zal daarom minstens naar een oplossing, wellicht in een andere vorm dan de huidige, gezocht moeten worden. Een bericht in de Staatscourant duidt daarop.
Het bestuur dringt daarom aan op openbare behandeling van het voornemen, bijvoorbeeld aan de hand van de aan de Tweede Kamer gezonden ‘Instituten Nota’.
Bij deze behandeling zouden ook de uitspraken in de verschillende verkiezingsprogramma's moeten worden betrokken, die betrekking hebben op het te voeren buitenlandse cultureel beleid. Met name het CDA trad de kiezer tegemoet met de opvatting:
‘In samenwerking met Vlaanderen wordt de bekendheid met de Nederlandse cultuur bevorderd d.m.v. de instandhouding van instituten voor Nederlandse cultuur en van leerstoelen in de Nederlandse taal en cultuur in het buitenland.’
Namens het bestuur van het ANV Drs. J.L.M. Kits Nieuwenkamp algemeen secretaris
c.c.: Minister O & W
Minister WVC
Het ANV-Verbondskantoor in Den Haag getooid met de Leeuwevlag op 11 juli 1989
* *
Aan de voorzitter van de Universiteitsraad en het College van het Bestuur van de Landbouwuniversiteit te Wageningen
Den Haag, 19 september 1989
Het Algemeen-Nederlands Verbond, vereniging sinds 1895 ter bevordering van de Nederlandse taal en cultuur, heeft met verbazing kennis genomen van de plannen van de Landbouwuniversiteit Wageningen om in bepaalde afstudeerrichtingen alleen het Engels als voertaal te gebruiken.
Er zijn ongetwijfeld vele argumenten voor en tegen een dergelijke beslissing aan te voeren, maar per saldo is het resultaat voor Nederlandstaligen, voor de Nederlandse taal en cultuur negatief.
Tegen de achtergrond van het Europa van na 1992 dat een pluriform Europa zal zijn, dient geen afbreuk te worden gedaan aan de Nederlandse bijdrage aan dat Europa. Onderwijs in het Engels aan een Nederlandse onderwijsinstelling betekent een culturele verarming in Europees opzicht.
Daarnaast zullen de plannen ongetwijfeld de keuze van studierichting van Nederlandse studenten beïnvloeden. Niet iedereen zal afstuderen in het Engels aandurven.
In eigen land mag geen student om taalredenen gedwongen worden een andere keuze te maken.
Het ANV maakt geen bezwaar tegen een zekere tegemoetkoming op taalgebied tegenover de vele buitenlandse studenten. De problemen die hiermede verbonden zijn, kunnen echter op andere manieren opgelost dan ten koste van de Nederlandse taal en cultuur en haar bijdrage aan het pluriforme Europa.
namens het bestuur van het Algemeen-Nederlands Verbond Drs. J.L.M. Kits Nieuwenkamp algemeen secretaris
voor nadere inlichtingen:
Verbondskantoor Den Haag.
cc.: ANP
Minister van Landbouw
Minister van O & W