Wetenschap
Synchrotron
Begin juli deelde de Belgische staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Chevalier mee dat de onderhandelingen met Nederland over een gezamenlijke deelneming aan het Europese synchrotron-project met succes werden afgerond.
Een synchrotron is een cirkelvormige deeltjesversneller. Als je daarin elektronen laat ronddraaien, produceren die sterke röntgenstraling van kleine golflengte. Een dergelijke straling is interessant voor o.a. materiaalonderzoek. Omdat zo'n synchrotron niet goedkoop is, wordt er een gebouwd op Europese schaal. België besloot op het laatste nippertje mee te doen, en 3% van de bouwkosten en 4% van de werkingskosten te dragen. Belgische wetenschappers krijgen dan een aantal uren de beschikking over het synchrotron, in verhouding tot de Belgische bijdrage.
Nederland, dat al toegang heeft tot een Brits synchrotron, deed niet mee, omdat het de minimumvoorwaarden (de genoemde 3% en 4%) voor toetreding te hoog vond. Maar omdat het niet graag voeling wou verliezen met een interessant project, neemt Nederland nu samen met België 6% van de bouw en 6% van de werking voor zijn rekening. Voor België staat daar tegenover dat het nu maar 3% van de werkingskosten betaalt i.p.v. 4%, wat een jaarlijkse minderuitgave van 20 miljoen BF betekent.