Waardevolle documentatie
Het was de heer Raskin, de Vlaamse voorzitter van het Verbond, die de eer te beurt viel de culturele prijs te mogen uitreiken. Vooraf gaf hij in kort bestek een overzicht van de activiteiten van de vereniging Zannekin. Met name onderstreepte hij de betekenis van de jaarboeken. Alleen al om wat hierin aan waardevolle documentatie is vastgelegd, had deze vereniging de Visser-Neerlandiaprijs ten volle verdiend.
Nadat de Zannekin-voorzitter, de heer Corsmit, de prijs in ontvangst genomen had, werd het woord gevoerd door dr. Wim van Heugten, eindredacteur van het jaarboek. Terugblikkend op 1789, het jaar van de Franse Revolutie, stelde hij dat alleen Frankrijk vrijwel ongeschonden uit de Franse tijd tevoorschijn is gekomen. Het zijn met name de Nederlanden die tot de zwaarst getroffen gebieden behoren. Grote delen moesten immers definitief afgestaan worden óf aan Frankrijk (Frans-Vlaanderen) óf aan Pruisen (Nederrijnland). Deze gebieden degradeerden tot randgebieden en de taal verviel tot een dialect dat in sociaal opzicht geen enkel aanzien had. ‘Bovendien’, aldus de heer Van Heugten, ‘doet zich het opmerkelijke feit voor dat vervolgens de geschiedenis van deze gebieden werd herschreven naar het Parijse of Berlijnse model’.
Het is de Vereniging Zannekin die het voor deze Nederlanden-extra-muros opneemt o.a. door ze te herinneren aan hun Nederlands verleden.
Uitreiking van de Visser-Neerlandiaprijs voor persoonlijke verdiensten aan de heer H. Combecher, leraar Nederlands in Duitsland, door dr. H.J.G. Waltmans, algemeen voorzitter van het ANV in het kasteel Hoensbroek op 27 mei 1989
Daaraan wil de uitgave van het Jaarboek dienstbaar zijn en wel door vast te leggen wat er aan documentair materiaal uit deze gebieden afkomstig is. Als eindredacteur prijst de heer Van Heugten zich gelukkig dat een groot aantal medewerkers uit deze voorheen op het Nederlandse cultuurgebied gerichte streken afkomstig zijn. Tot slot merkt hij nog op dat het in ontvangst mogen nemen van een Visser-Neerlandiaprijs niet alleen een grote eer is; deze prijs geeft ook de financiële armslag die het uitgeven van een register op het eerste tiental jaarboeken mogelijk maakt.