Media
Nederlandse omroep Limburg en Vlaanderen
De Nederlandse regionale Omroep Limburg in Maastricht brengt 25 uur regionale radio per week. Dat is 20 uur per week meer dan wat de Vlaamse Omroep Limburg in Hasselt, 25 kilometer van de omroep in Maastricht, aan zijn luisteraars kan aanbieden.
De regionale omroepen zijn in beide landen verschillend gestructureerd. In Vlaanderen maken ze deel uit van de overheidsomroep van de Vlaamse gemeenschap; in Nederland daarentegen, zijn alle regionale omroepen, sinds het invoeren van de nieuwe omroepwet op 1 januari 1988, zelfstandige ondernemingen geworden, totaal los van de rijksomroep NOS. Er bestaat alleen nog een overkoepelende organisatie voor onderlinge samenwerking, de Regionale Omroep Organisatie en Samenwerking (ROOS), die met de NOS een contract afsloot.
Jan Tieland, directeur/hoofdredacteur van de Nederlandse Omroep Limburg, verklaarde onlangs in een vraaggesprek met Dirk Musschoot van de Nieuwe Gids dat er van grensoverschrijdende samenwerking met de Vlaamse tegenhanger in Hasselt in de praktijk weinig in huis komt. Uitwisseling van weerberichten en verkeersinfo lijkt hem eventueel mogelijk. Maar verder? Tieland: ‘Al die hoogstaande idealen betreffende gezamenlijke projecten, dat zie ik eigenlijk niet zo zitten’.
Zelfs over de volksverwantschap van Nederlands- en Belgisch-Limburgers was Tieland ronduit sceptisch: ‘En of wij cultureel zoveel gemeen hebben, is maar de vraag. We hebben de zachte g gemeen en ook een paar folkloristische trekken. En verder is er een veel te groot mentaliteitsverschil om ons echt samen te brengen. (...) Dat van die culturele verbondenheid mag je op enkele uitzonderingen na wel vergeten’. Maar ook praktisch ziet Tieland een samenwerking met zijn collega's in Hasselt niet meteen zitten: ‘Ach, we moeten ook niet vergeten dat we concurrenten zijn en dat die concurrentie nog zal toenemen’.