Cultuurbeleid
In Open Forum, vaste rubriek in De Volkskrant, van 29 oktober 1988 stelde prof. dr. P.F. Maas, hoogleraar te Nijmegen, onlangs dat Nederland en België een cultureel ‘Deltaplan’ zouden moeten opstellen om de eigen cultuur in een verenigd Europa te beschermen.
In het kader van Europa 1992 ontstaat ongerustheid over de gevolgen die de Europese integratie zou kunnen hebben voor de Nederlandse cultuur.
Maas spreekt van één Nederlandse natie, welke verdeeld is over twee landen en herenigd moet worden. Een staatkundige hereniging zal vooralsnog een onbegaanbare weg blijven, ofschoon hij deze hereniging wel als ideaal koestert. De taaleenheid vormt een voldoende voorwaarde, aldus Maas. In november jl. reageerde J.F. Heldring, commentator van NRC Handelsblad, op Maas' Deltaplan.
Over het Deltaplan van Maas zijn volgens Heldring de meningen verdeeld. Wanneer een Deltaplan voor behoud en expansie van de Nederlandse cultuur noodzakelijk is, veronderstelt dit dat zij bedreigd wordt. Deze bedreiging wordt ontkend.
Professor Maas pleit evenwel voor een intra-Europees verbond waarin zowel naar binnen als naar buiten ruimte geschapen wordt voor een Groot-Nederlandse cultuurpolitiek.
Naast Heldring reageerde ook P. Beugels, adviseur van de Nederlandse Omroepstichting, op het Deltaplan van Maas. Hij twijfelt aan de intra-Europese connecties die van doorslaggevende betekenis zouden zijn voor de positie van de Nederlandse cultuur in Europa. Bovendien vormt het aan de hereniging juist ten grondslag liggende uitgangspunt, de taalverbondenheid, een obstakel, wanneer taal en cultuur tot één begrip vervloeien. Dan wordt ernstig tekort gedaan aan alle andere stromen die deel uitmaken van onze cultuur.
Beugels plaatst Maas' pleidooi voor een Deltaplan voor behoud en expansie van de Nederlandse cultuur in breder verband. In plaats van een nieuwe organisatorische oplossing geeft Beugels de voorkeur aan het vitaliseren en dynamiseren van bestaande samenwerkingsvormen, zoals de Nederlandse Taalunie en een hernieuwd cultureel akkoord tussen Nederland en een gefederaliseerd België. Het sluiten van een cultureel verdrag tussen Nederland en Vlaanderen, hetgeen na de staatshervorming in België eenvoudig gerealiseerd kan worden, biedt hier de oplossing.