Zijpanelen
Voor wie op kleinere schaal kennis wil maken met de geschiedenis van de Franse Nederlanden geef ik in overweging een blik te werpen op de zijpanelen. Op het éne heeft Despriet een aantal onbekende schatten uitgebeeld. Het is een schets waarin zowel het historische als toeristische aspect aan bod komt. Een veertigtal zeer functionele foto's en enkele uitstekende situatiekaarten werden opgenomen. Kortom, een geschrift dat zich goed leent voor een eerste kennismaking met Frans-Vlaanderen. Dat het kan verkeren, komt duidelijk uit de verf in wat op het andere zijpaneel is ‘uitgebeeld’. Waren het eens plaatsen die onderdak boden aan de gevreesde vernietigingswapens van Nazi-Duitsland, nu bieden deze betonnen kolossen onderdak aan vleermuizenkolonies. In de jaren 1943-'44 bouwden de Duitsers in Noord-Frankrijk enkele honderden lanceerstellingen voor het afvuren van de door hen ontwikkelde V1 en V2. Van die ‘vreemde en geheimzinnige bouwsels’, zoals ze door de geallieerden werden genoemd, liggen nu nog de overblijfselen verspreid over het gebied dat wordt begrensd door de Frans-Belgische grens en de Somme.
In het kort beschrijft Despriet de ontwikkeling en de bouw van deze stellingen en de schade die door de afgevuurde tuigen is aangericht. Daarna geeft hij, toegelicht met plattegronden en foto's, een overzicht van de belangrijkste lanceerinrichtingen. Om een indruk te geven van deze Duitse activiteit heeft hij een kalender samengesteld die loopt van 1936 (het jaar van de eerste ontwerpen) tot 1946 (Von Braun legt de basis voor het Amerikaanse raketprogramma).
Marten Heida
Philippe Despriet,
De geschiedenis van Frans-Vlaanderen 216 pp.; 795 BF + 50 BF verzendkosten.
Verkrijgbaar bij de schrijver (Filips van den Elzaslaan 4, B-8500 Kortrijk) Frans-Vlaanderen, onbekende schat 48 pp.; 280 BF.
Uitg. Cartoeristiek, Motestraat 41 B-8800 Roeselare
De V1 en de V2 in Frans-Vlaanderen 40 pp.; 160 BF.
Ook een uitgave van Cartoeristiek te Roeselare.