de Frans-Vlamingen zelf steeds meer op het voorplan komen.
Migranten: Door bemiddeling van het ANC-secretariaat en van de heer Verhaegen is prof. dr. H. Entzinger van de werkgroep Migranten komen spreken op de jongste Pacificatielezing in Gent over migrantenbeleid in Nederland en Vlaanderen. De tekst van zijn uiteenzetting vinden we terug in een brochure van de lezing en in Neerlandia.
Sport: Op initiatief van de werkgroep Sport van het Algemeen-Nederlands Congres voerden Sporta (Berchem/Antwerpen) en de Werkgroep Lichamelijke Opvoeding en Sport aan de Rijksuniversiteit te Utrecht een veldonderzoek uit m.b.t. fair play in de sport. De resultaten werden nu gebundeld in een boek: ‘Over sportiviteit en onsportiviteit. Een verhaal van mensen’.
Politieke samenwerking: aan NCR Handelsblad en De Standaard deed het ANC het voorstel een reeks gesprekken op te zetten waarbij telkens een Nederlandse en een Vlaamse woordvoerder van eenzelfde politieke familie zouden worden samengebracht.
Dan de werkgroepen die wel regelmatig vergaderen:
Leefmilieu: de werkgroep vergadert in de regel 4 keer per jaar. In 1987 werd verder gewerkt aan het thema van de grensoverschrijdende natuurgebieden en landschappen. Door de werkgroep werd educatief materiaal uitgegeven over de natuurgebieden Stramproyerbroek (de beide Limburgen), de Kalmthoutse Heide (Noord-Brabant/prov. Antwerpen) en de gebieden ten westen van de Schelde (Zeeuws-Vlaanderen/Oost- en West-Vlaanderen). Over elk van deze gebieden werden een folder en een diamontage gemaakt. Met dit educatief materiaal wil de werkgroep de lagere overheden en de publieke opinie warm maken om eindelijk werk te maken van de Benelux-overeenkomst op het gebied van natuurbehoud en landschapsbescherming (1981).
Een nieuw thema dat momenteel op tafel ligt is dat van grensoverschrijdende inspraak, rechtsbescherming en informatie-uitwisseling tussen België en Nederland.
Grensverkeer: de werkgroep Grensverkeer vergaderde 2 keer in 1987. Het belangrijkste gespreksthema blijft de in 1986 ondertekende, maar nog niet geratificeerde, Benelux-overeenkomst op het gebied van de grensoverschrijdende samenwerking tussen territoriale gemeenschappen of autoriteiten. De problemen m.b.t. de ratificatie situeren zich met name bij de Belgische Raad van State die ongrondwettelijkheden heeft vastgesteld in de Overeenkomst. Te Tilburg werd op 15.04.'88 door de Bestuursacademies van Noord Brabant, Limburg en Zeeland i.s.m. de Europese Beweging een studiedag gehouden over dit thema. Het ANC had hier een inbreng en vestigde nadien via brieven en een persmededeling de aandacht van politici en pers op dit probleem.
Toerisme: de werkgroep Toerisme vergadert 4 keer per jaar. De werkgroep is gedeeltelijk afgestapt van het organiseren van groots opgezette projecten/studiedagen. Ervaringen uit het verleden leerden dat het bijzonder moeilijk is om projectsubsidie los te krijgen. Vandaar: kleinschaliger projecten, en dit (indien mogelijk) i.s.m. andere verenigingen die zich met Toerisme bezighouden zoals de interdisciplinaire studiegroep Geotoer en de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie. Naast thema's die voortdurend aan de orde zijn zoals nabuurtoerisme, grensoverschrijdende toeristische projecten (grootschalig én kleinschalig), kwamen volgende onderwerpen meer uitgebreid ter discussie: structuur en werking van de V.C.G.T. en N.B.T., de gidsenopleidingen, toerisme naar het industrieel erfgoed, de nieuwe recreatieparken en educatief toerisme.
Media: de werkgroep Media vergaderde 3 keer.
De meeste aandacht werd besteed aan de mediawetgeving in beide landen, met daarbij de vaststelling dat deze wetgeving niet op elkaar werd afgestemd zodat ook in de toekomst structurele samenwerking tussen Hilversum en Brussel moeilijk zal blijven.
Tweede belangrijke aandachtspunt is de positie van het Nederlandstalig omroepprodukt in het Europese medialandschap dat zich in de zeer nabije toekomst aandient. Twee projecten zijn tot op heden van de grond gekomen door bemiddeling en medewerking van de werkgroep. Het betreft hier twee scripties, een aan de Vrije Universiteit Amsterdam en een groepsproject aan het Hoger Economisch Instituut/afd. Communicatie te Eindhoven. De eerste scriptie bestudeerde het onderwerp van de ‘Wederzijdse aandacht en beeldvorming in de landelijke en regionale dagbladpers’. Een tweede scriptie (groepsproject) behandelt het onderwerp van de co-produkties. Een derde project staat nog in de startblokken. Het betreft het onderzoek naar een mogelijke uitgave van een bloemlezing van bijdragen van Nederlandse en Vlaamse auteurs met als onderwerp Vlaanderen-Nederland.
Op het vlak van de co-produkties valt alleszins een positief punt te noteren in 1987, zij het misschien met de nodige restricties: het instellen van een co-produktiefonds.
Medische Samenwerking: de werkgroep is een initatief van het Vlaams Geneesherenverbond. Het voorbereidend werk kreeg gestalte in een drietal enquêtes: 1. bij huisartsen in de grensstreek; 2. bij medische faculteiten; 3. bij medisch-wetenschappelijke verenigingen. Deze enquêtes zijn binnen maar dienen nog verwerkt te worden. Daarnaast wordt in opdracht van de werkgroep door dr. Hepp een rapport opgesteld over de sociale zekerheid.
De Nederlanden in de Wereld: nagegaan wordt hoe Nederland en Vlaanderen in het buitenland gezamenlijk hun gemeenschappelijke cultuur kunnen uitdragen. De congresbrochure werd bezorgd aan de Belgische ambassades. Ook wil de werkgroep een enquête houden om te onderzoeken in hoeverre Nederlanders (b.v. politici) op de hoogte zijn van de Belgische staatsstructuur en de bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschap.
Volkscultuur: op 22 januari en 18 mei vonden de eerste vergaderingen plaats met vertegenwoordigers van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) en de Vlaamse Volkskunstbeweging (VVKB). Nederlandse tegenhangers voor de verschillende disciplines worden aangezocht in de werkgroep te komen. Ter gelegenheid van het volgende congres in 1990 worden een Nederlands-Vlaams optreden en een Nederlands-Vlaams symposium opgezet.
Het 40ste Congres zou in 1990 in Vlaanderen moeten plaatsvinden. Na de bespreking op het Hoofdbestuur en de Algemene Vergadering van 28 mei 1988, wordt gestart met de concrete voorbereidingen.