Nederlands in gebruiksaanwijzingen
Het Vlaams Komitee voor Brussel en de Werkgroep Taalgebruik van het Algemeen-Nederlands Verbond stellen zich onder andere tot doel het Vlaams karakter van Vlaanderen in het algemeen en dat van Brussel in het bijzonder te vrijwaren en te verbeteren.
Met de uitbreiding van de Europese Economische Gemeenschap hebben we vastgesteld dat ons land overspoeld wordt met vreemde produkten, zowel voedingswaren als andere produkten.
De problematiek van het taalgebruik inzake verpakking en gebruiksaanwijzingen houdt reeds geruime tijd de aandacht gaande van onze verbruikersverenigingen. Deze bezorgdheid is niet alleen ingegeven door taaloverwegingen, doch eveneens door louter menselijke redenen. Bijvoorbeeld, bij sommige electrische toestellen of scheikundige produkten is er een potentieel gevaar voor de verbruikers wanneer zij de gebruiksaanwijzing niet begrijpen, terwijl voor tal van personen die een dieet volgen het van het grootste belang is de samenstelling van de voedingswaren te kennen.
Volgens artikel 10 van het koninklijk besluit van 2 oktober 1980 betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen, moeten de voorgeschreven vermeldingen ten minste gesteld zijn in de taal of de talen van het taalgebied waar de voedingsmiddelen te koop zijn.
Het gaat onder meer over de volgende aanduidingen: de verkoopbenaming; de lijst van ingrediënten; de datum van minimale houdbaarheid; de bijzondere bewaarvoorschriften en gebruiksvoorwaarden; de naam of de handelsnaam en het adres van de fabrikant of van de verpakker in België of in de EEG; een gebruiksaanwijzing indien het voedingsmiddel zonder gebruiksaanwijzing niet behoorlijk kan worden gebezigd; de plaats van oorsprong of herkomst; de nettohoeveelheid.
Een dergelijk koninklijk besluit of een dergelijke wet bestaat niet voor de niet-consumptiegoederen; op dat gebied is de verwaarlozing van het Nederlands nog groter. Het Vlaams Komitee voor Brussel en de Werkgroep Taalgebruik van het Algemeen-Nederlands Verbond, nemen zich voor een campagne op touw te zetten om daarin enige verbetering te brengen. We willen daaromtrent een dossier samenstellen om nadien een voorstel van wet te bezorgen aan de fractieleiders van alle Vlaamse partijen.
Om tot zoiets te kunnen overgaan, hebben we evenwel uw hulp nodig. We vragen bij het boodschappen doen, goed uit te kijken naar produkten waar de verpakking twee-, drie- of meertalig is, maar waar geen woord Nederlands op voorkomt.
Zij kunnen dit melden aan het Vlaams Komitee voor Brussel, Rijkeklarenstraat 45 1000 Brussel, met afgifte van de verpakking. Wanneer het Nederlands in het Europa wil erkend worden, dan moet ervoor gezorgd worden dat men ook de taal eerbiedigt.
(E. Wieme)