Tweede theaterfestival
Het tweede Nederlandstalig theaterfestival heeft plaats van 19 augustus tot 2 september in de nieuwe Rotterdamse Schouwburg, die op 15 april geopend werd. Het eerste festival werd dit jaar gehouden in het kader van ‘Amsterdam Culturele Hoofdstad’. Daar bleek dat op artistiek-inhoudelijk gebied Vlaanderen vandaag een toonaangevende rol speelt. Niet alleen ging de ‘Publieksprijs’ naar N.V. Kunstzaken voor Who's afraid of Virginia Woolf? in een regie van Sam Bogaerts; ook de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, de ‘Theo d'Or’, was voor de Vlaamse actrice Viviane de Muynck.
Na Amsterdam is Rotterdam bereid om gedurende drie jaar het Nederlandstalig theaterfestival over te nemen.
De Stichting Theaterfestival, die elk jaar een overzicht wil geven van belangwekkende ontwikkelingen in het Nederlandstalige toneel, werd in 1986 opgericht op initiatief van Arthur Sonnen.
De jury, bestaande uit zes Nederlandse en drie Vlaamse theatercritici, koos de volgende produkties: Een stuk van twee dagen naar Peter Handke door De Blauwe Maandag Cie., bewerkt en geregisseerd door Guy Joosten; Macbeth van William Shakespeare door De Tijd, geregisseerd door Ivo van Hove; Bakeliet door Toneelgroep Amsterdam, tekst en regie van Gerardjan Rijnders; Hitchcocks driesprong door Artikelen en Projekten, tekst en regie van Frans Strijards; Sardou/Wilde/Shaw door Maatschappij Discordia, geregisseerd door Jan Joris Lamers; Edward II van Christopher Marlowe door Toneelgroep Amsterdam, geregisseerd door Jan Ritsema Rinus door F. Act, tekst en regie van Rob de Graaf; On wings of art van Gerrit Timmers door Studio's Onafhankelijk Toneel, geregisseerd door Mirjam Koen; Meeuw van Tsjechov door Theater Persona, geregisseerd door Marcelle Meuleman; Romeo en Julia van William Shakespeare door de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, geregisseerd door Dirk Tanghe; Action van Sam Shepard door De Zaak, begeleid door Peter de Baan.
De jury heeft in totaal 350 voorstellingen gezien. Onder de elf uitgekozen voorstellingen zijn vier grote-zaal produkties tegenover één vorig jaar.
Het festival biedt ook enkele eigen projecten. Zo zal vanaf dit jaar telkens een historische toneelfiguur een centrale plaats innemen. Voor dit jaar viel de keuze op regisseur Kees van Iersel, die tussen de jaren 1962 en 1969 bekendheid verwierf als artistiek leider van de Amsterdamse Toneelgroep Studio en bovendien baanbrekend werk leverde bij de Vara-televisie. Het project rond Kees van Iersel omvat o.m. een monografie door Nic Brink, een confrontatie met Van Iersel, en twee tentoonstellingen. ‘Toen wij uit Rotterdam vertrokken...’ is een tweede project binnen het festival dat speciaal gericht is op de