Erasmus drijft Vlaamse Universiteiten naar buurlanden
Bijna de helft van de aanvragen uit de Vlaamse universiteiten voor het Erasmus-programma van de EG heeft betrekking op uitwisselingen met de drie onmiddellijke buurlanden: Nederland, Frankrijk en Duitsland. De faculteiten Wijsbegeerte en Letteren blijken de meeste aanvragen in te dienen.
Dat blijkt uit de (wellicht niet volledige) cijfers waarover de Vlaamse Interuniversitaire Raad (Vlir) beschikt.
Het Erasmusprogramma van de EG wil dat over enkele jaren 10% van de Europese studenten een deel van hun opleiding volgen in een andere Europese lidstaat. Erasmus moedigt ook de uitwisseling van docenten aan, het opzetten van studiebezoeken, de ontwikkeling van gemeenschappelijke studierichtingen, enz.
Positief is volgens de Vlir dat de Vlaamse universitaire instellingen, die inzake aanvragen maar zwak presteerden in het eerste werkjaar (1987-1988), voor het tweede jaar (1988-1989) hun achterstand lijken ingehaald te hebben.
De Vlir meent echter te weten dat ook vanuit de andere lidstaten het aantal aanvragen sterk is toegenomen, en sluit bijgevolg niet uit dat dit zal leiden tot een drastische vermindering van de bedragen per goedgekeurd project.
Een analyse van de Vlaamse Erasmus-projecten voor 1988-1989 leert dat de faculteiten Wijsbegeerte en Letteren de actiefste aanvragers zijn; ze worden gevolgd door de faculteiten exacte wetenschappen, menswetenschappen en toegepaste wetenschappen.
Nederland (41), Duitsland (37), Groot-Brittannië (37) en Frankrijk (36) staan het meest in de belangstelling. Spanje (28) en Italië (19) volgen op enige afstand. Denemarken (10), Ierland (9), Griekenland (8) en Luxemburg (1) liggen niet zo goed in de markt. Meer dan 2000 aanvragen kwamen reeds binnen op het Erasmusbureau te Brussel voor het academiejaar 1988-1989.
Vanuit het hoger onderwijs buiten de universiteit in Vlaanderen werden een 25-tal studiebezoeken aangevraagd en een 10-tal samenwerkingsprogramma's. Vanuit het nationaal secretariaat van het katholiek onderwijs werden zes studienamiddagen georganiseerd voor directieleden om hen te informeren over het indienen van projecten. Van de kant van de Europese universiteiten werden 246 aanvragen ingediend. België staat op de zevende plaats wat het aantal aanvragen betreft. Nederland spant de kroon.
Vanuit de Vlaamse universiteiten werden 182 vragen geformuleerd voor projecten van diverse aard. Dat gaat van studiebezoeken (95), samenwerkingsprogramma's (83), uitwisselingen van studenten (53) en docenten (23), het ontwikkelen van gemeenschappelijke studieprogramma's (21) en van intensieve programma's (29) en andere projecten (4). De Rijksuniversiteit van Gent heeft met 78 de meeste aanvragen ingediend, de Katholieke Universiteit van Leuven volgt met 65.
De Vlaamse Interuniversitaire Raad, die deze cijfers over de universiteiten vrijgeeft in ‘Universiteit en Beleid’, voegt eraan toe dat deze gegevens niet volledig zijn en dat een aanvraag nog geen toekenning is.