M. Gysseling gehuldigd
Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie uit Leiden huldigde prof. Maurits Gysseling op 10 februari tijdens een academische zitting in het Antwerpse provinciehuis n.a.v. de voltooiing van zijn Corpus van Middelnederlandse teksten (tot en met het jaar 1300). De Nederlandse minister van Onderwijs en Wetenschappen, W. Deetman, woonde de zitting bij.
In zijn laudatio schetste gouverneur Kinsbergen de loopbaan van Gysseling (Oudenburg, 1919). Na studies Germaanse filologie aan de RUG concentreerde hij zich op de geschiedenis van de Nederlandse taal. Aanvankelijk was hij archivaris van de rijksarchieven in Brussel en Gent, en in 1961 werd hij benoemd tot titularis van de leerstoel Nederlandse taalkunde aan de RUG. Hij publiceerde 14 boeken, bijna 400 artikels en recensies, en tientallen catalogi.
In 1971 begon Gysseling aan wat de 15-delige uitgave zou worden van het genoemde Corpus. Om op tastbare wijze uiting te geven aan de waardering voor dit verdienstelijke werk overhandigde de gouverneur hem de Matthias de Vriespenning, die voor de twaalfde maal door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie wordt uitgereikt, voor de eerste maal aan iemand die niet tot het instituut behoort.
Uit de handen van minister Deetman ontving Gysseling de versierselen van commandeur in de Orde van Oranje Nassau. De minister verklaarde dat de onderscheiding werd toegekend wegens de verdiensten van Gysseling voor de wetenschapsbeoefening, waarvan het Corpus een nieuw en indrukwekkend getuigenis aflegt.
Het omvat teksten, ambtelijke bescheiden als rekeningen, oorkonden en ambachtskeuren, en vijf woordregisters. De meer dan tweeduizend stukken die daarin staan, waren voor 90 t.h. niet eerder gepubliceerd. Nu zijn ook de zes delen literaire teksten beschikbaar. Met zijn werk heeft Gysseling niet alleen neerlandici een grote dienst bewezen, maar ook beoefenaars van andere disciplines, aldus Deetman.